null Beeld

Het antwoordMonic Slingerland

‘We slikken veel te veel medicijnen. De dokter weet het niet altijd beter’

Lezers zien wel brood in een jaarlijkse apk voor medicijngebruik. ‘Sommige mensen zijn al decennialang verknocht aan hun pillen.’

Monic Slingerland

Dubbel voordeel

Stoppen met medicijnen, daarbij snijdt het mes aan twee kanten. De gebruiker wordt er gezonder van, voor de verzekeraar betekent het minder kosten. Uit ervaring blijkt dat mensen die na een opname uit het ziekenhuis komen, met minder medicijnen prima verder kunnen.

Teun Pos, Doetinchem

Verknocht aan pillen

Iedere keer als ik leeftijdgenoten (70-plus) spreek, sta ik versteld van de verknochtheid aan hun pillen. Vaak slikken ze al decennia dezelfde medicijnen. Als ik als oud- apothekersassistente wel eens waarschuw hoor ik de meest onzinnige argumenten. “Het is een routine, je raakt eraan gehecht om maandag die medicijndoos te vullen en baat het niet dan schaadt het niet.” Als overleg met de arts een brug te ver is, pleit ik voor een afspraak met de apotheker. Die weet meer dan artsen over medicijnen. Mensen moeten aangespoord worden zelf te gaan nadenken over medicijngebruik en over wat medicijnen doen in het lichaam. Bij het ouder worden moeten doseringen aangepast worden.

Ella Veenstra-Monteban, Leiden

Statiegeld

Als je eens in de drie maanden een zak vol pillen krijgt, is het een hele opgave om daarin een wijzing doorgevoerd te krijgen, ook artsen staan er niet om te springen. Zelfs als dat beter zou gaan, blijven er ongebruikte medicijnen. Het zou een oplossing zijn wanneer de apotheek een kleine vergoeding geeft, van bijvoorbeeld 5 of 10 cent per pil, om mensen te stimuleren de niet-gebruikte medicijnen terug te brengen.

Jaap Gelderblom, Sleeuwijk

Zelfheling

Het is zeker de moeite waard om te stoppen met medicijnen gezien er zoveel nadelen aan verbonden zijn en het lichaam over een zelfhelend vermogen beschikt. Meestal staan mensen er niet bij stil om te stoppen of te minderen met medicijnen, te vaak denken ze nog dat de dokter het beter weet. Daarom zou een jaarlijkse apk helemaal niet gek zijn om te kijken wat er echt nodig is. Mede omdat de kosten in de reguliere geneeskunde de pan uit rijzen.

José Vos, Nijmegen

Individuele keuze

Ja, een jaarlijkse apk voor medicijngebruik is nodig om overbodig slikken te voorkomen. Aan het stoppen met roken, minderen met alcohol en het gebruik van medicijnen voor bloeddruk, cholesterol en bloedsuiker gaat een vraag vooraf: wegen het doel van deze acties en de mogelijke bijwerkingen tegen elkaar op? Met andere woorden: waar wordt u gelukkig van, hoe wilt u oud worden en wat heeft u daarvoor nodig? Zeker, roken en drinken verhogen het risico op hart- en vaatziekten. En ja, een bloeddrukverlagend middel kan, op de lange duur, het risico op een hartinfarct verlagen. Maar denken we er ook over na wat de gevolgen zijn voor de kwaliteit van ons leven? Dat onthouding stress kan veroorzaken? Leef bewust, geniet met mate en ga verantwoord om met verslavende middelen en medicatie. Een persoonlijk periodiek gesprek kan daaraan bijdragen.

Annette Thijs-Tjerkstra, praktijkverpleegkundige Ouderkerk a/d Amstel

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden