Opiniehuisvesting

We moeten snel meer bouwen

null Beeld
Beeld

De druk op de woningmarkt is enorm. Er zijn nu maatregelen nodig, aldus Jelle Beemsterboer, wethouder wonen namens het CDA in Schagen, en Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland.

Jelle Beemsterboer en Maxime Verhagen

Op dit moment zijn er 315.000 gezinnen in Nederland zonder huis. Dat loopt de komende tien jaar volgens het CBS op tot 1 miljoen. Deze mensen wonen langer dan gewenst bij hun ouders of trekken in bij vrienden of familie en steeds vaker komen mensen in de daklozenopvang.

Woonwethouders in Nederland merken dagelijks hoe groot de druk op de woningmarkt is. Zij spreken jongeren die samen willen wonen, maar geen thuis kunnen vinden en ook mensen die na een scheiding geen eigen plek kunnen vinden. Anderzijds merken zij hoe stroperig woningbouwprocedures zijn en hoezeer woningbouwlocaties nog bevochten moeten worden bij de provincies.

Sn elheid

Om de woningnood op te lossen, moeten de komende tien jaar 1 miljoen woningen worden gebouwd. Dat is een groei van één woning per zeven tot acht woningen in elk dorp en elke stad. Dat is een enorme opgave, dus snelheid is nodig. Die snelheid kan gemaakt worden door verschillende maatregelen.

Allereerst pleiten wij ervoor de verhuurdersheffing weer in sociale woningbouw te investeren. Sociale woningbouwverenigingen zijn de motor voor de woningmarkt. Zij verhuren 30 procent van alle huizen in Nederland. Tot 2014 bouwden de woningbouwverenigingen zo’n 30.000 nieuwe woningen per jaar. In dat jaar werd de verhuurdersheffing ingevoerd, een extra belasting voor woningbouwverenigingen tijdens de vorige crisis. Direct halveerde de jaarlijkse bouw van sociale huurwoningen; nu worden jaarlijks zo’n 15.000 sociale huurwoningen gebouwd.

Wij stellen voor de verhuurdersheffing van 2,6 miljard euro per jaar weer te gaan investeren in de nieuwbouw van sociale huurwoningen door sociale woningbouwverenigingen.

Daarnaast zou het weer moeten worden toegestaan dat dorpen en steden groeien.

Sinds 2012 is bouwen in een weiland aan de rand van een dorp of stad verboden, tenzij uitputtend is gemotiveerd waarom een gemeente echt niet anders kan. Deze regelgeving heet de ‘ladder voor duurzame verstedelijking’. Deze ‘ladder’ heeft het aantal nieuwe bouwlocaties ernstig teruggebracht, waar woningzoekenden nu de ingrijpende resultaten van ondervinden.

We kunnen de woningnood alleen aan als we binnenstedelijk én buitenstedelijk bouwen. Het afschaffen van regelgeving die de groei van dorpen en steden verbiedt, maakt ook woningbouwplannen aan de rand van kernen weer mogelijk.

Krachtig ingrijpen

Tot slot: verleg de regie over woningbouw van provincie naar Rijk. Centrale regie op de woningbouw kan de bouw versnellen. Op dit moment ligt de regie over woningbouw bij de provincies. In de praktijk zorgt dat voor vertraging. Het is van belang dat provincie en Rijk meer grip krijgen op de doorloop van plannen naar realisatie. We stellen voor dat het ministerie van binnenlandse zaken hierin een coördinerende en opdrachtgevende rol vervult samen met provincies en gemeenten.

Het Rijk moet nauwkeurig monitoren of de productiedoelen worden behaald. Wanneer de woningproductie achterblijft, moet het Rijk krachtig kunnen ingrijpen. Meer regie en verantwoordelijkheid van het Rijk zijn essentieel.

Wij hopen dat de landelijke politiek het lef heeft om nu in te grijpen. Juist tijdens de coronacrisis moeten we investeren in versnelling van de bouw. Wachten op de Tweede Kamerverkiezingen van maart is geen optie. De woningnood loopt op en planvoorbereiding kost tijd. De vele mensen in problemen door de woningnood verdienen onze solidariteit.

Lees ook:

Nieuwbouw die teruggaat naar de natuur

Ruim honderd gebouwen dingen mee naar de titel Beste gebouw van het jaar. Verwijzingen naar de natuur en organische vormen spelen een belangrijke rol.

De bouw koerst af op een crisis. Alweer

Dankzij lopende projecten draait de bouw nog redelijk, maar de vooruitzichten zijn zeer somber. Duizenden bouwvakkers moeten vrezen voor hun baan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden