Opinie Afval

We moeten minder plastic gebruiken, voor de oceanen en voor onszelf

Beeld -

De wereldwijde vervuiling door plastic is zo ernstig dat we er meteen iets aan moeten doen, schrijft Vincent Kneefel, onderwaterfotograaf en adviseur van het WWF-oceanenteam.

Nu het afval zich ophoopt doordat de afvalverbrander van Amsterdam grotendeels stilligt vanwege veiligheidsproblemen, kijkt de afvalsector naar Den Haag.

De oplossing ligt, deels, al voor het oprapen. In Nederland is de hoeveelheid huishoudelijk afval per inwoner rond de 550 kilo per jaar, waarvan ongeveer 20 kilo plastic verpakkingsafval. We zijn een klein land, maar we staan wel in de top vijf van landen die per inwoner het meeste plastic gebruiken. We moeten het gebruik van wegwerpplastic verminderen en natuurlijk liefst zo snel mogelijk stoppen.

Het Wereld Natuur Fonds geeft in deze zomerperiode handige tips voor een plasticvrije vakantie. Als consument kunnen we zelf gelukkig ook iets doen, maar vooral ontkomen we niet meer aan een ingrijpende systeemverandering. We moeten af van laagwaardige plastics en we moeten hoogwaardige plastics veel meer gaan hergebruiken en recyclen. Overheden en bedrijven moeten, internationaal, eindelijk hun verantwoordelijkheid nemen en het is van groot belang dat er een internationaal bindend VN-verdrag tegen plasticvervuiling komt.

Koraaldriehoek

Triest feit is dat plastic afval nog altijd met miljarden kilo’s per jaar in de oceanen stroomt en het wordt alleen maar meer. Het gaat mij als natuurbeschermer en onderwaterfotograaf aan het hart als ik zie hoe de oceanen de laatste decennia al zijn veranderd. Waar ik in het begin amper plastic tegenkwam, zwerft het nu bijna overal rond. Van onze eigen Noordzee tot de Koraaldriehoek, mijn huidige werkterrein. Deze tropische oceaan tussen Indonesië, Maleisië, de Filippijnen en de Salomonseilanden is de rijkste zee ter wereld. Je vindt er duizenden vissoorten en tweederde van alle koraalsoorten. Koraal is als een natuurlijke voedselbank onmisbaar voor het onderwaterleven op de hele planeet.

Juist deze regio is het dichtstbevolkte stuk aarde. China, Thailand, Vietnam, de Filippijnen en Indonesië zijn samen verantwoordelijk voor meer dan de helft van de plasticsoep in onze oceanen. Het probleem is dat plastic in veel producten is verwerkt en dat er in die regio amper ophaaldiensten en afvalverwerking zijn.

In Indonesië dringt het besef door dat er iets moet veranderen. Schokkende beelden van bergen plastic op Balinese stranden hebben het land wakker geschud. De overheid heeft beleid gemaakt om wegwerpplastic te verminderen. Het lijkt een kleine stap, maar in Jakarta zie je al steeds meer horecagelegenheden die zijn gestopt met rietjes.

Plastic Smart City

Een groot deel van de acht miljard kilo plastic die jaarlijks in onze oceanen terechtkomt, belandt daar via steden. Daarom is WWF gestart met het Plastic Smart City initiatief. Samen met steden worden pilotgebieden aangewezen om specifiek dáár de plasticvervuiling terug te dringen. Als dit op kleine schaal lukt, kan het worden uitgebreid.

In Nederland proberen we al decennialang beter om te gaan met het milieu. En toch is het gebruik van plastic in Nederland toegenomen. Ook hier moet het roer om. Dat gebeurt gelukkig ook. Zo heeft Amsterdam recent een mooie eerste stap gezet door het ondertekenen van de intentieverklaring om Plastic Smart City te worden.

Met het vooruitzicht dat het plasticgebruik wereldwijd in de komende tien jaar met 40 procent zal toenemen als we niks doen, is het duidelijk dat iedereen minder plastic moet gaan gebruiken. Voor de oceanen en voor onszelf. 

Lees ook:

Afvalsector waarschuwt: importplafond is geen oplossing voor het overschot aan afval

Het kabinet stelt een importplafond in voor afval. De sector is niet tevreden en waarschuwt dat vuil op straat blijft.

 Het is de week van de waarheid voor de afvalsector

Het afval hoopt zich snel op nu de afvalverbrander van Amsterdam grotendeels stilligt. De twaalf andere vuilverbranders in Nederland zitten vol, onder meer met goedbetaald buitenlands afval.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden