Brief van de hoofdredactie

We moeten het grootste deel van de lezersbrieven afwijzen, en dan ontstaan irritaties

Beeld Maartje Geels

Het ventiel van onze samenleving, of in ieder geval van de wereld van onze lezers. Zo zou je de opiniepagina's en in het bijzonder de brievenrubriek kunnen omschrijven. Ze behoren tot de best gelezen pagina's van de krant.

Een keur aan lezers en opiniemakers komt aan het woord, om allerlei redenen zich uitsprekend over artikelen in onze krant. Soms putten ze uit eigen ervaring bij een bepaald onderwerp, of ze zijn het niet eens met de strekking van het verhaal, of juist wel, of ze zijn boos of geschokt over de invalshoek of conclusie van een artikel. Of ze betuigen hun steun of afkeuring aan één van onze columnisten.

De brievenrubriek reflecteert in dit opzicht de stemming onder onze lezers, ook al zullen veel lezers het weer niet eens zijn met de brievenschrijvers. Zo werkt het ook nog eens een keer.

Maar lezers en opinieschrijvers kunnen teleurgesteld of zelfs boos reageren als hun bijdrage wordt geweigerd. En de kans daarop is groter dan dat een brief wordt geplaatst.

Vijftig brieven

Gemiddeld krijgt de opinieredactie onder leiding van Monic Slingerland vijftig brieven per dag van lezers aangeboden en ook nog eens per dag twintig opinie-artikelen. Daaruit moet een selectie worden gemaakt, omdat zoals wij zeggen de 'krant niet van elastiek' is.

De opinieredactie schat zelf dat ongeveer 10 procent van de brieven en opiniebijdragen de krant haalt. Overigens vraagt de opinieredactie soms specialisten om een opiniebijdrage te schrijven over een bepaald onderwerp.

Van de 90 procent van de afgewezen brievenschrijvers en opinieschrijvers pikt een klein deel hun afwijzing niet. Dat kan beginnen met de standaardreactie die ze krijgen. Daarin staat onder meer het volgende: 'Als uw brief de komende week niet in Trouw verschijnt, is deze helaas niet geselecteerd. Tot onze spijt ontbreekt het ons aan de tijd om over de beoordeling van gedachten te wisselen.'

De irritatie kan zitten in het idee dat er geen inhoudelijke toetsing van hun bijdrage heeft plaatsgevonden. Dat is echter niet het geval. Brieven en opiniebijdragen worden beoordeeld op basis van de inhoudelijke argumenten, actualiteit, originaliteit, lengte (brieven maximaal 150 woorden) en het aanbod.

De standaard-afwijzing wordt verstuurd omdat het ondoenlijk is alle schrijvers een persoonlijke reactie toe te sturen. Brieven die sowieso de eindstreep niet halen zijn scheldkannonades of brieven met een racistische of seksistische ondertoon. Diverse lezers en scribenten van opiniebijdragen zoeken het vervolgens 'hogerop', bij ondergetekende. Doorgaans volg ik het besluit van de opinieredactie, omdat de redacteuren een goed overzicht hebben over alles wat er wordt ingestuurd en zij dat ook inhoudelijk hebben beoordeeld. Deze werkwijze hebben we met elkaar afgesproken, al kunnen we er in incidentele gevallen van afwijken.

Teleurgesteld

Sinds de introductie van de Ombudsman enkele jaren geleden komen er bij hem brieven binnen van teleurgestelde lezers en opinie-schrijvers. Gemiddeld 1 à 2 keer per week. Deze schrijvers vermoeden dat er politieke motieven zitten achter hun afwijzing, maar dat is niet het geval. De redactie kijkt met een journalistiek oog naar de ingeleverde bijdragen.

Onder de brieven- en opinieschrijvers is een harde kern die met naam bekend is bij de opinieredactie. Er is veel waardering voor deze gemotiveerde lezers van de krant, al wordt er voor gewaakt ze te vaak te plaatsen. Hoogstens eens in de zes weken.

Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant. Lees hier meer brieven van de hoofdredactie. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden