Opinie Welvaart

We moeten eens op­houden te zeiken - we hebben het geweldig in Nederland

Al dat geklaag over zzp‘ers, de middenklassen en wonen suggereert dat het leven in Nederland verschrikkelijk is. Maar lezer Henk Bijl, half pensionado en zzp’er, somt op hoe hij leeft en telt zijn zegeningen.

We leven in een verschrikkelijk land. Elke dag horen we hoe zwaar ouderen, jongeren, studenten, zzp’ers, starters, 55-plussers en de middencategorie het hebben. Ik wil niets afdoen aan de problemen die velen hebben. Toch leven we in voortdurende vrede in een land met nog steeds groeiende welvaart en verbeterende zorg. Een land ook, waar je mag zijn wie je bent, en zeggen wat je wilt.

Men beweert dat mijn categorie, de 55- tot 65-jarigen, het zwaarst getroffen is. Ik heb inderdaad pensioen ingeleverd, krijg later AOW, veel van mijn geld is verdampt, en een nieuwe baan kan ik vergeten. Toch heb ik het nu beter dan ooit. Ook heb ik het (veel) beter dan mijn (schoon)ouders. Ik heb een ­mooier huis, kan mij luxere reizen veroorloven, en heb veel betere medische zorg gehad. Ik heb nooit oorlog meegemaakt, en zeker geen hongerwinter…

Oude brommer

Mijn kinderen dan, starters op de woningmarkt? Alle vier kochten ze op jongere leeftijd een huis dan wij. Studenten misschien? Voor mij was een kamer onbetaalbaar, dus koos ik een studie dichtbij huis. Een oude brommer was al heel wat.

Toen we van het inkomen van mijn echtgenote in een oud flatje leefden, moest ik de brommertjes zelf onderhouden, fietsenmakers waren te duur. We spaarden kwartjes om in een telefooncel onze ouders te bellen. Computers, smartphones, internet: het bestond niet, dus kostte het ook niks. Maar we waren tevreden. En dat lijkt tegenwoordig helemaal anders. Schrijnende gevallen zijn er helaas altijd geweest. Maar tegenwoordig lijkt het wel alsof we het allemaal verschrikkelijk hebben in dit land.

Excuseer, maar we moeten eens op­houden te zeiken, ouderen zowel als jongeren. We hebben het in dit land geweldig.

Vluchtelingen

Onze problemen zijn dat we te veel eten hebben (obesitas), te lang leven (hoge zorgkosten) en in te goede huizen wonen (hoge huur en huizenprijzen) En oh ja, we hebben te veel vluchtelingen.

In Trouw van 3 september staat naast een verhaal over de problemen van ouderen de column van Abdelkader Benali, waarin hij uitlegt hoe Afrikaanse vluchtelingen Europa noemen: ‘Firdaus’, het paradijs. En dan wonen wij ook nog in een van de allerbeste stukjes.

Daarbij past mogelijk iets meer tevredenheid of, zo u wilt, dankbaarheid richting de Schepper…

Lees ook: 

De middenklasse heeft het zwaar, maar hoe komt dat zo?

Wie tot de Nederlandse middenklasse ­behoort, leeft als een wielrenner, zwoegend over de Hollandse dijken. Voor de man of vrouw in de middenklasse betekent dit: harder werken, bijleren, twee inkomens inzetten om de huur of de hypotheek te betalen en werk met de zorg voor de kinderen combineren. Wie dat niet kan, komt in de problemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden