null Beeld

Commentaar

We moeten beter reageren op weersextremen

Het gevaar van overstromingen door hoog water is zeker nog niet geweken in het zuiden van Nederland, Duitsland, België en Oostenrijk, maar een voorlopige balans is wel op te maken. De heftige, extreme hoosbuien van eind vorige week hebben onverwachts een enorme ramp veroorzaakt.

In het Duitse district Ahrweiler in de deelstaat Rijnland-Palts en in de Belgische Ardennen vielen tot nu toe meer dan 180 doden en een onbekend aantal gewonden. Straten veranderden in woeste stromen, auto’s, caravans, huisgerei en andere zaken met zich meevoerend. In dorpen en stadswijken werden vele huizen verwoest of zwaar beschadigd.

Hoewel er gelukkig tot nu toe in Nederland geen doden vallen te betreuren, is ook in Limburg de schade hier en daar fors. Rampenplannen traden in werking, duizenden mensen werden geëvacueerd, een ziekenhuis ontruimd, nooddijken aangelegd en zwakke plekken in dijken tijdelijk versterkt. De schade in de diverse landen zal in de honderden miljoenen lopen, maar waarschijnlijk veel meer.

Meer aandacht voor de kleine rivieren

Duitsland, België en Nederland hebben in de afgelopen decennia veel aandacht geschonken aan dijkversterking langs de grote rivieren. Deze keer bleken de overstromingen zich voor te doen bij kleinere rivieren en beken die in de smalle dalen niet snel genoeg hun water konden afvoeren. Eén van de eerste conclusies is dan ook dat hier meer aandacht voor moet komen.

Het dijkversterkingsprogramma in Limburg, ingezet na de overstromingen van 1993 en ’95 (en nog niet af) lijkt redelijk goed gewerkt te hebben. Verrassend is wel dat een nieuwe watersnoodramp zich weer zo snel heeft voorgedaan en toch ook voor grote problemen zorgde. Met het hoogwaterbeschermingsprogramma, waarvan het internationaal veelgeprezen ‘ruimte voor de rivier’ een onderdeel is, heeft Nederland grote stappen gezet om ons land tegen watersnood te beschermen. Maar misschien moet er nog een schepje bovenop, gezien de problemen van de afgelopen dagen.

Hoewel wetenschappers voorzichtig zijn met een causaal verband tussen deze watersnood van de afgelopen dagen en klimaatopwarming is de trend duidelijk en overigens ook voorspeld: meer weerextremen zoals hitte, droogte, hoos- en hagelbuien en stormen, zullen zich voordoen. Klimaatadaptie – het leren omgaan met extreem weer – betekent niet alleen dat hoogwater moet worden tegengehouden, maar bij droogte ook vastgehouden, zoals in wetlands en overloopgebieden. Gebouwen, huizen, straten, riolering en tuinen moeten beter worden toegerust om een stortvloed aan water te kunnen afvoeren en bij droogte te kunnen bergen. Dus tegels er uit en regentonnen standaard in de tuin. Bovenal dient internationaal alles op alles te worden gezet om klimaatopwarming af te remmen, de beste bescherming tegen extreme weertypen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden