Brief van de hoofdredactie

We moeten Baudet onder het vergrootglas leggen, maar niet om hem af te breken of te ridiculiseren

Hoofdredacteur Cees van der Laan. Beeld Maartje Geels

Opstijgende uilen in de avondschemering, zo zou ik tal van onze lezers willen typeren, op basis van hun reacties in een week van aanslagen in Christchurch en Utrecht, het voortmodderende brexit-gedoe aan gene zijde van het Kanaal en de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Daarover later meer.

Als ik zelf een uil mag zijn die in de avondschemering over de wereld vliegt en de zaak van een afstand bekijk, zie ik een verband. Onderliggend aan de hierboven genoemde nieuwsontwikkelingen zie ik een strijd om culturele identiteit, of een strijd om de vraag in welke samenleving we willen leven met elkaar, waar ook ter wereld.

Een strijd die soms helaas met geweld wordt gevoerd, maar gelukkig vooral via het uitbrengen van een stem, zoals in het Verenigd Koninkrijk of deze week met de verkiezingen in Nederland. Die stem brengt onverwachte uitkomsten. Het VK gaat voor een brexit, in Nederland werd Thierry Baudet winnaar van de verkiezingen.

Over die uitkomsten schrijven wij als krant en daar reageren lezers op; vaak als een uil, soms als een havik. “Akkerman eindigt zijn overigens prima column met verwijzing naar de ‘slang’. Breebaart interviewt Boterman, die meent dat Baudet zijn toespraak voor de spiegel heeft geoefend met lavendel onder zijn neus. Zelf heb ik CDA gestemd, maar vind de neerbuigende en demoniserende toon waarmee dus ook Trouw meehuilt met het ‘oude’ establishment stuitend’’, schrijft een lezer, die in mijn ogen het best valt te typeren als een uil in duikvlucht.

Analoog aan deze reactie kregen we deze week pittige reacties van lezers die ons waarschuwden niet mee te huilen met de wolven in het bos.

We hebben als krant de taak de wereld te beschrijven zoals die is en die ook te duiden. Wat mij betreft zijn we er goed in geslaagd het denken en doen van Thierry Baudet, en zijn stormachtige opkomst in het politieke establishment uit te leggen en te analyseren.

Wij huilen niet mee met het oude establishment, maar we tonen ons in onze commentaren wel bezorgd over wat dit betekent voor de regeerbaarheid van ons land. Niet alleen vanwege Baudet, maar ook vanwege de minderheidssituatie van de huidige coalitie in de Eerste Kamer. “Het land mot geregeerd worden”, zei de grootvader van Piet Hein Donner ooit en de uitdagingen op het terrein van klimaat, pensioenen, zorg, Europa en integratie zijn groot.

Dat vraagt, wat mij betreft, een uitgestoken hand van alle partijen die ertoe willen doen. “Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan”, zei wijlen minister Jan de Koning.

Veel meer dan met Geert Wilders valt de gelijkenis op tussen Thierry Baudet en Pim Fortuyn, die helaas in 2002 werd vermoord. Allebei zijn te typeren als intellectuele denkers, buitenissig in gedrag, maar ook charmant en moedig. Moedig in de zin te willen inbreken in het politieke bestel. Daarvoor moeten ze geprezen worden, omdat daarmee hun denken dat appelleert aan een breed levend gevoel binnen het electoraat, onderdeel wordt van het politieke debat. En zo hoort het te werken in een democratie.

Zoals we destijds Pim Fortuyn beschreven en duidden, en alle andere belangrijke politici, moeten we ook het denken van Baudet onder het vergrootglas leggen. En op zoek naar de mensen die op hem stemden. Niet om hem af te breken of te ridiculiseren, maar om de vlucht van deze uil van de juiste perspectieven te voorzien.

Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Lees ook:

In het paradijs van Baudet is de slang nooit ver weg

Je hoort weleens dat we een ongelovig land zijn geworden, maar na woensdagavond geloof ik daar niets meer van, schrijft columnist Stevo Akkerman.

Krijgt Forum voor Democratie straks de hamer in de senaat? Dat is nog geen uitgemaakte zaak

De grootste partij levert doorgaans de voorzitter van de Eerste Kamer. Dat is sinds afgelopen woensdag niet langer de VVD, maar Forum voor Democratie. Maar of Forum deze symbolisch belangrijke functie ook krijgt, is niet zeker. 

Thierry Baudet zet een vat vol onbekenden (voornamelijk mannen) in

Van de 86 verkozen Statenleden zijn er 77 via internet te traceren. Van hen zijn er 68 man. Forum voor Democratie reageert niet op verzoeken om aanvullende gegevens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden