Commentaar Zomer- en wintertijd

We kunnen best zonder die halfjaarlijkse jetlag van zomer- en wintertijd

Lekker een uur uitslapen. Voorstanders van de overgang naar de wintertijd zien ongetwijfeld uit naar morgenochtend en naar de paar ochtenden erna. Zolang de biologische klok zich niet heeft aangepast aan de tijdklok voelt het uur verschil als een extraatje.

De overgang van winter- naar zomertijd en terug vraagt er twee keer per jaar om het bioritme aan te passen aan de klok. Jonge kinderen, vee en huisdieren hebben daar doorgaans meer moeite mee dan volwassenen. Maar ook voor een groep volwassenen is die overgang storend. Ze zijn minder geconcentreerd, slapen slechter en functioneren minder. Voor de gezondheid is die verschuiving in de tijd dan ook niet zo goed.

De reden om de wisseling in te voeren, in Nederland in 1977, was energiebesparing. Door in de zomer de dag eerder te laten beginnen, was in de avond minder verlichting nodig. Maar die winst is dankzij de energiezuinige ledlamp verdampt. De enige reden nu om die lange zomeravonden toch aan te houden kan zijn dat de terrasverwarmers dan later aan hoeven. Want die gebruiken veel energie.

Verkeersveiligheid en gezondheid leggen meer gewicht in de schaal

Toch zorgde de gezondheidsschade die mensen tweemaal per jaar ervaren door die kleine jetlag ervoor dat de Europese Commissie de kwestie vorig jaar aan de orde heeft gesteld. Overigens zonder een besluit te nemen. Alle EU-landen mogen zelf weten of ze de wisseling van de tijd handhaven.

In Nederland stelt Weeronline voor om voortaan zomer en winter dezelfde tijd aan te houden, en wel een half uur tussen de beide tijdzones in. Voordeel zou zijn dat in de winter de avondspits een half uur eerder begint dan in de wintertijd het geval zou zijn en daardoor een half uur later last van gladheid krijgt. Voordeel is ook dat in de lente het ochtendverkeer niet in het donker begint, maar iets eerder in het licht rijdt. Een echt poldervoorstel. Wanneer de buurlanden hierin mee zouden gaan zou het vast prima werken. Zo niet, dan kan dat half uur verschil in de praktijk best lastig zijn.

Nu het argument van energiebesparing op de achtergrond is geraakt, lijken verkeersveiligheid en gezondheid gewicht in de schaal te leggen bij een besluit over zomer- en wintertijd. Het bezwaar tegen de zomertijd als standaardtijd is dat het in de winter dan tegen tien uur ’s ochtends pas licht wordt. Als het om de biologische klok gaat heeft de wintertijd de voorkeur, de tijd die voor 1977 standaard was. Die sluit het beste aan bij het patroon van slapen en ontwaken, op het ritme van zonsondergang en -opkomst. Jammer voor wie op lange zomeravonden buiten wil zitten met een warmtebron. Maar voor vele anderen is het prettiger om niet twee keer per jaar een kleine jetlag opgedrongen te krijgen.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden