Commentaar Stikfstofmaatregelen

We hebben te lang gedacht dat echt alles samen kon gaan

Coalitieland Nederland heeft weer een compromis afgescheiden. Een heel beperkt compromis, zeker, eentje waarin slechts de allereerste aanzetten worden gegeven voor het verminderen van de stikstofuitstoot. Maar het is goed dat de coalitiepartijen tenminste deze eerste aanzet hebben gegeven, omdat zonder die aanzetten een fatale patstelling was ontstaan. Laat het de opmaat zijn tot substantiëlere maatregelen, in de wetenschap dat die uiteindelijk iedereen zullen treffen.

Want de teruggang naar 100 kilometer per uur op snelwegen is symbolisch dan wel een stap, de facto zal de reistijd voor veel mensen nauwelijks toenemen. Hopelijk verbetert zelfs de doorstroming, komen er minder files en neemt het aantal verkeersslachtoffers op snelwegen af. Maar symbolisch is deze teruggang vooral voor de VVD een niet onbelangrijke draai – waarbij moet worden opgemerkt dat VVD-prominenten die in het verleden belangrijke milieu- en verkeersdossiers onder hun hoede hadden die draai al eerder hadden gemaakt. Het was achteraf bezien voor de VVD hoe dan ook niet zo verstandig om de afgelopen jaren te pleiten voor 130 kilometer op zoveel mogelijk plekken en om, als dat ergens lukte, dat te claimen als groot succes.

Misschien overdreven

Onduidelijk is waarom na zeven uur ’s avonds alsnog 130 moet worden gereden: verkeerstechnisch kan het, maar milieutechnisch is het minder verstandig en het verstoort de boodschap aan de weggebruiker. Niet alleen omdat altijd 100 rijden helderder is, maar ook omdat iedereen zich moet realiseren dat maatregelen tegen stikstofuitstoot in ons volle land voor ieder individu ingrijpende gevolgen zullen hebben. Ook als ze voor dat specifieke moment, voor die specifieke locatie of voor die specifieke burger misschien overdreven lijken.

Ook de veel serieuzere maatregelen die nog komen, gaan iedereen namelijk raken. Het zijn nu boeren die protesteren, maar ook de burger zal het ingrijpen in de landbouwsector voelen. Als samenleving kunnen we boeren niet vragen circulair te produceren en tegelijkertijd lage prijzen blijven betalen en een grote exportopbrengst blijven verwachten. En steeds meer vliegen kan ook niet, om maar wat te noemen. We zullen met ons allen een stap terug moeten doen, zodat niet alleen stikstof-uitstotende producenten de consequenties voelen. En nee, de oplossing is niet slechts een slim poedertje of het inperken van de natuur in Nederland.

De commissie-Remkes koos een heldere titel voor haar rapport over de stikstofcrisis: ‘Niet alles kan’. Anders geformuleerd: we hebben te lang gedacht dat echt alles samen kon gaan. Laat dit kleine eerste stapje de opmaat zijn naar een serie poldercompromissen om leefklimaat en natuur toekomstbestendig te maken.

Het commentaar is de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden