OpinieInnovatie
We hebben méér en diversere engineers nodig om duurzame toekomst vorm te geven
Technische innovatie kan ons helpen om zuiniger om te gaan met onze planeet. Maar voor ontwikkeling van duurzame producten heb je wel mensen nodig. En daar ontbreekt het nu net aan, ziet Gerben Edelijn, CEO van Thales Nederland.
Inflatie, recessie, energiecrisis; als de middelen schaarser worden, wordt de druk op onze maatschappij groter. Omdat we daarom beter en langer gebruik willen leren maken van wat we wél hebben, moet duurzame ontwikkeling een stroomversnelling in. Daar wordt hard aan gewerkt. Het probleem is alleen dat de behoefte aan duurzame ontwikkeling véél groter is dan de hoeveelheid beschikbare engineers, mensen die technische systemen en producten bedenken en ontwikkelen. Zij zouden de bijbehorende oplossingen kunnen aandragen. Door het tekort aan deze engineers zit de enige deur naar een toekomst waarop we allemaal kunnen vertrouwen, op slot.
Verborgen fundament
Het is het huis waarin je woont, het stoplicht waarvoor je wacht, de AI die stiekem je huiswerk voor je maakt. Van enorme bouwwerken tot ontwikkelingen op nanoschaal: bijna alles wat je gebruikt om je dagelijkse leven te structureren en vergemakkelijken, is ooit door engineers ontwikkeld. Engineering is het verborgen fundament waarop de hele moderne maatschappij steunt, al sinds de eerste werktuigen in de Oude Steentijd.
De afspraak om via slimme engineering duurzamer met onze planeet en middelen om te gaan, is zeker niet nieuw. Al in de jaren zeventig werd duurzaamheid gezien als oplossing voor verschillende sociale, economische en ecologische vraagstukken. Maar we hadden het nog goed, problemen waren voor morgen en dus trok de langetermijnvisie aan het kortste eind. Hebben we nu, na een pandemie, een Europese oorlog en de wereldwijde energiecrisis toch het licht gezien?
Duurzame innovatie
Voedsel wordt duurder en schaarser. Energierekeningen zijn bijna niet meer te betalen. Onze wereldbevolking blijft explosief groeien en sectoren als zorg, onderwijs en infrastructuur lopen non-stop op hun tandvlees. Duurzame innovatie waarmee we onze maatschappij van lineair naar circulair kunnen omvormen, is de enige oplossing. Zoals werktuigbouwkundige Theodore von Kármán ooit zei: wetenschappers bestuderen de wereld zoals hij is, engineers maken een nieuwe wereld. Maar we hebben er veel te weinig van om op tijd het tij te keren.
Waarom hebben we te weinig engineers? Drie oorzaken. Allereerst omdat we als maatschappij engineering niet genoeg podium geven. We stappen op de fiets, we pinnen bij de supermarkt en we zetten de vaatwasser aan, maar niemand legt ons eigenlijk uit hoe die dingen werken. Terwijl we allemaal wel kunnen vertellen wat een dokter, een tandarts of een conducteur doet.
Verkeerd beeld
Waarschijnlijk geven we engineering onvoldoende podium omdat we er vaak een verkeerd beeld bij hebben. Dat beeld van tot over je ellebogen in de olie, omringd door gereedschap en TL-buizen. Die banen zijn er uiteraard ook, en die zijn absoluut onmisbaar. Maar engineering is inmiddels veel meer dan dat. Het is óók softwareontwikkeling, kunstmatige intelligentie en hernieuwbare energie. Stuk voor stuk vakgebieden waar we niet zonder kunnen.
We hebben te weinig engineers, omdat we jonge mensen niet dezelfde kansen geven. Er zijn nog steeds veel te weinig vrouwen en etnische minderheden te vinden in onze kennisinstituten en industrie. Terwijl die diversiteit juist onze grootste kracht is. Alleen dankzij verschillende perspectieven, achtergronden en expertises komen we op tijd tot de juiste oplossingen. Dit moeten we niet alleen onze managers, maar vooral ook onze kinderen blijven vertellen.
De engineers van morgen hebben wereldwijde impact. Iedereen is welkom, en je bent zo hard nodig. Kies je loopbaan verstandig: word engineer. Alleen als we sneller duurzamer om leren gaan met onze planeet en beschikbare middelen, halen we de druk van de ketel. Alleen dan lijmen we op tijd de scheuren die zijn ontstaan in het fundament waarop we onze toekomst bouwen. Een toekomst waarop we allemaal kunnen vertrouwen.
Lees ook:
Als we zo doorgaan, is de economie in 2050 bij lange na niet circulair
Produceren en consumeren zonder recyclen van producten kan echt niet meer, schrijven Ellyne Bierman en Richard Burger. Ze doen namens de namens de Club van Circulaire Ondernemers een aantal voorstellen hoe het wel kan.
Steeds meer recruiters, die jagen op die ene techneut
Rond Eindhoven jagen bedrijven allemaal op die ene technicus. Een klein leger recruiters van VDL Groep probeert de concurrentie voor te blijven.