null Beeld

Lezersreacties

We hebben hoop juist hard nodig in een zee van wanhoop

Redactie Trouw

Ik had dit goedpraten en nuanceren liever anders gezien

Ik vind dat de media wegkijken van de rellen in de grote steden na de overwinningen van Marokko op het WK. Ook Trouw lijkt er met kousenvoeten omheen te lopen. In het hoofdredactioneel commentaar (Opinie, 9 december) worden vergelijkingen getrokken met de Feyenoordrellen in Rome, veroorzaakt door Nederlandse jongeren. Alsof daar geen etniciteit op wordt geplakt. Gemakshalve wordt de PVV van stal gehaald die door het benoemen van etniciteit mensen tegen elkaar opzet, alsof dat de reden is waarom we deze kwestie moeten negeren. Ik had dit goedpraten en nuanceren liever anders gezien.

Jan van Buitenen Heerhugowaard

Moet je dat echt zo tegen elkaar uitspelen?

Frank Ankersmit (‘Filosofisch Elftal, 9 december) trakteert ons op een pakkende oneliner als hij van de nood van planeetpaniek een deugd maakt. “Uit wanhoop kan verandering geboren worden, uit hoop niet.” De hoop desavoueert hij als een zalvend christelijk begrip. Moet je dat echt zo tegen elkaar uitspelen? Me dunkt dat we de horizon van de hoop hard nodig hebben, collectief en individueel, om bij alle grote wereldproblemen niet in een zee van wanhoop te verdrinken.

Eelco van der Veer Ferwert

Er moet rigoureus afscheid worden genomen

Volstrekt onredelijk dat niet rigoureus afscheid wordt genomen van subsidies voor ‘fossiel’ (Trouw, 9 december). Wie ooit een bedrijf in fossiel begon, moet toen al hebben beseft dat alles eens eindig is. Fossiele sponsoring staat haaks op het principe van volwassen ondernemersrisico én het is ook nog eens anti-klimaat.

F.M. Boon Delft

Haat en racisme ontstaan nooit in één keer

In de media wordt gesuggereerd dat de asielzoekers de oorzaak zijn van problemen, zoals woningnood en relletjes. Ook Trouw neemt de term ‘crisis’ over in de artikelen over asielzoekers. Gaandeweg wordt de gedachte gemeengoed dat het deze anderen zijn die voor problemen zorgen. In de politiek wordt die mening al niet eens meer weersproken. Het CDA doet net als andere partijen alsof de instroom van vluchtelingen het probleem is. Haat en racisme ontstaan nooit in één keer. Het zijn gedachten en gedragingen die gaandeweg ontstaan doordat ze in kleine brokken worden opgediend.

Anne Gietema Assen

Ik kan alleen achter excuses staan van de staat

Met voorouders van het Friese platteland voel ik persoonlijk geen verantwoordelijkheid voor het slavernijverleden en daarom voel ik ook niet voor persoonlijke excuses. Ik kan alleen achter excuses staan als die door de staat worden gemaakt. Zo bezien ondermijnt Suriname het draagvlak voor de excuses door niet te accepteren dat minister Weerwind de excuses komt aanbieden en de zaak zo wel persoonlijk te maken.

Chris Papjes Ede

Hoe hoog kan iemand stijgen?

In een van de moeilijkste dossiers, het stikstofprobleem, bracht Johan Remkes bijna onverzoenbare partijen bij elkaar. Nu hebben we een nieuw probleem: de slavernij-excuses. Het kabinet wil dan eindelijk excuses aanbieden. Veel te vroeg, menen diverse partijen, laten we wachten en laat iemand anders dat doen. Er loopt zelfs een kort geding. Johan Roozer van het Surinaams Nationaal Comité Herdenking Afschaffing Slavernij weet wie die excuses moet aanbieden: ‘Een Johan Remkes-type’ (Trouw, 9 december). Hoe hoog kan iemand stijgen?

Peter Kleppe Lexmond

Echte christenen verdragen zich niet met ‘brood en spelen’

Je kunt je wel een gelovig christen noemen als voetballer (Trouw, 8 december), maar daarom ben je het nog niet. De bijbelse getuigenis verdraagt zich niet met ‘brood en spelen’. In dat licht is bidden voor een voetbalwedstrijd of andere spirituele handelingen louter bijgeloof.

Ton Ouwerkerk Hasselt

Al deze zaken worden in het juiste perspectief gezet

Door de keuze om de artikelen over ouders die via Urgenda-strategieën bevoegde leraren voor de klas willen krijgen, over de overheid die strengere bewaking van Europese buitengrenzen wil, en over het rapport over de ongekende toename van geweld aan diezelfde grenzen naast elkaar te plaatsen (Trouw, 9 december), worden al deze zaken in het juiste perspectief gezet. Daarom vind ik Trouw zo’n fijne krant.

Gesineke Veerman Leiden

Een nieuw woord: Qatariteiten

De verkiezing voor woord van het jaar is begonnen (Trouw, 9 december). ‘Qatariteiten’ lijkt me wel wat.

Peter Houben Steensel

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezersreacties@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden