Column

We doen van alles voor kinderen die hoger en lager scoren. Vergeet ook de middengroep niet.

null Beeld Jörgen Caris
Beeld Jörgen Caris

De grootste groep leerlingen, die prima meedraait in het schoolse systeem, wordt nogal eens vergeten.

Naomi Smits

'Juf? Moet je ons niet toetsen?' Bente en Mounia kijken me vragend aan. 'Nee, dames' antwoord ik, 'jullie hebben M3 al gehaald.' Het is de tijd van de lentesignalering en de komende week toetsen we de leerlingen die het leesniveau nog niet beheersen.

Ik zie de dames beteuterd kijken en vraag wat er is. Bente geeft eerlijk toe dat ze het wel leuk vindt om met mij samen te lezen en ook Mounia wil graag een keer alleen iets met de juf doen. Mijn hart breekt een beetje. Want ik heb gewoonweg geen tijd.

Toen ik de column van collega-columnist René Kneyber vorige week las, moest ik hier weer aan denken. Want naast de remediëringsgroep en de verrijkingsgroep - in het basisonderwijs 'de zorg' - heb je in elke klas ook een basisgroep. Dat is vaak de grootste groep leerlingen, die prima meedraait in het schoolse systeem en die gemiddeld scoort. Maar die nogal eens wordt vergeten.

Aanmodderen

Ik spreek erover met leerkrachten uit het hele land. Het is herkenbaar. Een juf uit de middenbouw verzucht: 'We moeten als leerkracht van alles doen voor kinderen die hoger en lager scoren. En dan heb je vaak ook nog te maken met te grote klassen en soms met kinderen met gedragsproblemen. Daardoor heb ik te weinig tijd voor de basisgroep. Terwijl je uit die groep nog zoveel kunt halen!'

Een kleuterjuf is ook duidelijk: 'Ik vind dat de basisgroep het verdient om regelmatig één-op-één of in een kleine groep aandacht te krijgen. Ik moet er maar vanuitgaan dat die groep alles klassikaal oppikt!' Een meester van groep 7 is ook veel tijd kwijt aan de zorgleerlingen en dus 'moddert de basisgroep maar zelfstandig aan'. Hij wijt het aan het passend onderwijs. Dat op zich prachtig is, áls je daar de juiste (financiële) middelen voor hebt en voldoende mankracht.

27 geweldige derdegroepers

Hoe je het ook wendt of keert, als je (veel) zorg in een (volle) klas hebt, gaat daar stiekem - door arrangementen, observaties, oudergesprekken, pluswerk, extra hulp en al die administratie - toch de meeste aandacht naar uit. De tijd die je daaraan kwijt bent, kun je ook besteden aan extra instructie voor de basisgroep of aan waardevolle lessen voor de hele klas.

Ik heb dit jaar 27 geweldige derdegroepers, die ik dagelijks allemaal evenveel aandacht wil geven en hulp wil bieden. Dat lukt niet altijd en dus voelt het alsof ik tekortschiet.

Noem mij gerust een slechte juf, maar soms laat ik de kinderen die veel herhaling of juist veel uitdaging nodig hebben even los. En kies ik er op dat moment voor wat extra aandacht te besteden aan de basisgroep. Gewoon omdat deze leerlingen dat ook inderdaad echt verdienen. Vandaag ga ik dus met Bente, Mounia en de rest extra lezen, een rekenspelletje spelen of gewoon even gezellig kletsen.

Naomi Smits is docent in het basisonderwijs. Voor Trouw schrijft ze over het wel en wee van haar groep 3.

Lees ook:
Leerlingen uit een achterstandsmilieu presteren minder op school. Terwijl de situatie in Duitsland de goede kant op gaat, doet Nederland het iets minder goed.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden