null Beeld

Lezersreacties

We doen geen recht aan Indonesië en blijven in de rol van kolonisator, met Hollandse boter op ons hoofd

Redactie Trouw

Asielopvang

De overheid hoort geen dwang toe te passen, maar moet gewoon de boer op en de gemeenten bezoeken om in gezamenlijk overleg zulke ingrijpende beslissingen als de komst van een asielzoekerscentrum te nemen. De burgerbevolking behoort daarbij betrokken te worden voor het broodnodige draagvlak. Maar moreel handelen wordt niet alleen van de overheid gevraagd, de overheid mag dat ook van de burgerbevolking verwachten. We horen er samen uit te komen; het gaat tenslotte om de menselijke maat.

Boelo Oldenhuis, Rhoon

Asielopvang (2)

De ontstane bestuurlijk-bureaucratische problemen nopen velen om de nacht door te brengen in de open lucht of van hot naar her per touringcar door het land gesleept te worden. Menslievendheid heeft ook een prijs. De buren in België kennen dezelfde problemen (Trouw, 16 augustus). Het aanmeldcentrum voor asielzoekers is daar in de hoofdstad zelf. Zo wordt het asielprobleem politiek-maatschappelijk beter geëtaleerd dan bij ons. Laten wij hier lering uit trekken. Maak van paleis Noordeinde het centrale aanmeldcentrum en van de paleistuin een asielcamping. We moeten ophouden met Batavus-Droogstoppeltje spelen, zoals in de tijd van Multatuli.

Johan Prins, Den Haag

Asielopvang (3)

Fietsend langs de Duitse grens komen we voorbij een groot leegstaand justitieel complex. De voormalige Rekkense inrichtingen. Maak er een tweede ‘Ter Apel’ van. Rustige ligging, mooie omgeving. Geen toestanden à la Albergen.

Lies Rinkema, Vledder

Koloniale stuiptrekking

Waarom wil Nederland het laatste woord hebben in de onafhankelijkheid van Indonesië? (Verdieping, 17 augustus). Dat is ook mijn vraag na het land tientallen malen bezocht te hebben. Als dochter van een vader (nu 95) die daar was om verslag te doen van ‘onze jongens overzee’. Hij vertelde ons er later over. Dat de opdracht destijds duidelijk was: louter positief nieuws over onze jongens. De werkelijkheid was anders. Nederland heeft te lang het superioriteitsgevoel vastgehouden. Daardoor werd geen recht gedaan aan de kracht en zelfstandigheid van de mensen daar. Alsof onze toestemming (of onze regie) bepalend zouden zijn voor de status en de toekomst van het land. Met het vasthouden aan een andere datum houden wij – Nederland – vast aan een overtuiging die niet klopte. Daarmee doen we helaas nog steeds geen recht aan Indonesië en blijven wij in de rol van kolonisator. Met Hollandse boter op ons hoofd.

Brigitta Wemekamp-Koopman, Ommen

Winkelen

Zou echt iedereen willen weten of de bonen van de boer om de hoek komen of van verre (Opinie, 17 augustus)? Neem dan voor het winkelen ruim de tijd en een sterke loep mee om alle etiketten te bestuderen. En ook meer huishoudgeld.

Ruud Schurmann, Rotterdam

Wegblijven

Hoe helder komt nu bloot te liggen dat zuivelconcerns, banken en grootgrutters onderdeel zijn van het stikstofprobleem: dat een deel durft weg te blijven na de open uitnodiging van Remkes spreekt boekdelen (Trouw, 18 augustus). De maatschappelijke verantwoordelijkheid waarmee ze zich profileren is een holle frase. Boeren worden voor het karretje gespannen. Jammer dat veel agrariërs dat niet in de gaten hebben en zich tegen de regering keren in plaats van hun pijlen te richten op ‘het grootkapitaal’.

Henk Obbink, Groningen

Personeelstekort

Het kabinet vraagt de werkgevers om de lonen te verhogen als oplossing voor de personeelstekorten. Daarmee krijg je niet meer mensen op de werkvloer, het tekort is blijvend. Moet de oplossing niet meer gezocht worden in een krimpende economie die beter past bij wat onze aarde aan kan? Dit zal pijn doen, maar zonder pijn lossen we de problemen niet op.

Herman Oosterman, Leek

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden