OpinieMensenrechten

Wat zou het mooi zijn als Nederlandse internationals het WK in Qatar zouden boycotten

Als de Nederlandse internationals nu eens het WK zouden boycotten, suggereert Fred Meeder, lezer te Tilburg, in plaats van alle aandacht op Johan Derksen te richten.

Met instemming heb ik de column van Henk Hoijtink gelezen (Trouw, 27 juni), waarin hij het verwijt aan Johan Derksen aan de orde stelt. Deze zou de tijdgeest niet meer aanvoelen.

Maar zou het misschien kunnen zijn dat juist degenen die menen naar de tijdgeest te handelen, de plank keer op keer misslaan? Wereldwijd lopen miljoenen demonstranten tegen racisme en slavernij te hoop. Veel standbeelden, van Coen tot Columbus, moeten het ontgelden.

Centrumspits van Oranje Memphis Depay zei onlangs op RTL 4: “Ik zie wat er in de wereld gebeurt”. Hoe kan het hem dan zijn ontgaan dat er in Qatar al jarenlang duizenden slaven onder mensonterende omstandigheden uitgerekend voor hem en zijn makkers aan het werk zijn, tegen een (lang niet altijd uitbetaald) hongerloon en ten ­koste van jaarlijks honderden mensenlevens? Zouden zij zich niet slavenhouders moeten voelen zolang zij zich niet van die tot op het bot verrotte wereld hebben afgewend?

Had hij zijn boycot tegen Derksen niet beter op het WK-toernooi kunnen richten? Voor iemand die meent anderen de maat te moeten nemen, zou enige bekommernis om de eigen geloofwaardigheid zeer wenselijk zijn. Van ­Johan Derksen wordt op hoge toon ­empathie geëist, maar van enig medegevoel met die arme sloebers laten zij zelf niets blijken.

Geen woorden maar daden

Martin Luther King zei in zijn beroemde I have a dream-speech: “We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal”. Helaas moet dat besef nog bij velen indalen. Er moet nog veel werk worden verzet. Wat zou het een mooi begin zijn als de Nederlandse internationals het WK zouden boycotten. Geen woorden maar daden.

Een Latijns spreekwoord luidt: Verba docent, exempla trahunt, ofwel vrij vertaald ‘goed voorbeeld doet goed volgen’. Waar blijft de hashtag #boycotqatar? Stel je voor dat andere uitverkoren elftallen tot navolging zouden kunnen worden bewogen en dat die ontelbare demonstranten als vanzelfsprekend geen enkele aandacht aan de wedstrijden zouden schenken, daarmee de adverteerders het nakijken gevend en het hele toernooi tot een competitie tussen louter slavendrijvers degraderend. Wat zou dat voor latere toernooien sanerend kunnen uitpakken. Zo komen wij verder. Houd daarbij de spreuk van Bilderdijk voor ogen: “Wie braaf wil wezen in den Schijn, Die moet het in de Daad ook zijn”.

Lees ook:

Doet het er nog iets toe, wat Johan Derksen zegt?

Johan Derksen met een clownsneus. Het was een geknutseld plaatje in een tweet van Memphis Depay, profvoetballer. Ik prijs me gelukkig met de generaties topvoetballers die ik van nabij heb mogen meemaken. Niet één zou dit in zijn hoofd hebben gehaald, niet één zou zich hiermee een seconde hebben vermoeid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden