null

Het antwoordWilma van Meteren

Wat voor economie en wat voor maatschappij willen we eigenlijk?

Wat zou onze economie eerlijker maken, vroeg Wilma van Meteren. Een enkeling vertrouwt op vakbond en partij, maar de meesten vinden dat het systeem op de schop moet.

Redactie Trouw

Einde aan de armoede

Hoe maken we onze economie ­toekomstbestendiga? Een veel eenvoudiger sociaal stelsel kan helpen. Bijvoorbeeld een onvoorwaardelijk basisinkomen, waarin onze AOW kan opgaan. Dat bevordert ook de creativiteit, want het nodigt uit te gaan doen waar je echt zin in hebt: je kunt altijd terugvallen op het basisinkomen. Inkomens­ongelijkheid zal blijven, maar wat vinden we belangrijker: financiële gelijkheid of een eind aan armoede?

Sytze de Boer, Hemelum

Publiek beheer

In 1898 heeft de Amsterdamse wethouder Treub als eerste in Nederland alle publieke voorzieningen, waaronder openbaar vervoer, telefoon en ook veel nutsbedrijven, onder ­publiek beheer gebracht. Twee paarse kabinetten-Kok brachten ze weer terug naar de markt. Nu zien we de kwalijke resultaten daarvan in onder meer de zorg en de energie. Dus ­welke schakel in de economie moet worden vervangen? De markt­werking! En laat dan vooral het ­publieke beheer terugkomen.

Henk Slechte, Schiedam

Vakbond

Onze economie kan eerlijker en ­socialer worden door je aan te sluiten bij een vakbond en daarin actief te worden. Om onze economie te verduurzamen moet je lid worden van een politieke partij en je daar hardmaken voor verduurzaming.

Jaap de Jong, Meppel

Dolgedraaid

Aan het drukke verkeer valt af te ­lezen hoe mensen met elkaar en de aarde omgaan. Onze dolgedraaide 24 uurseconomie wordt gekenmerkt door haar hyperactieve mobiliteit. Die volstrekt onnodige drukte ­kunnen we met een eerste maat­regel doorbreken: autoloze nachten invoeren.

Arnold van der Leer, Hoensbroek

Burgerraad

‘Economische groei’ wordt altijd als vanzelfsprekend voorgesteld. Wat zou ik graag meedoen aan een divers samengesteld Burgerberaad, dat ­serieuze vragen stelt bij dat dogma. De kans dat ik daarvoor ooit word ingeloot, is klein, maar ik heb vertrouwen in mijn medeburgers. Met alleen technologische oplossingen komen we er niet. Wat voor een ­economie en maatschappij willen wij eigenlijk?

Anneke Duijndam, Rijswijk

Een legere agenda

De beste wapens in de strijd voor een betere economie zijn je portemonnee en je agenda. Koop plantaardig voedsel uit de buurt en ­slijtvaste, tijdloze kleding. Bied je diensten aan tegen vrijwilligers­tarief. En het belangrijkste: tijd.

Een eerlijker en duurzamer economie kost veel tijd voor onderhoud, boodschappen doen, hulp geven en vragen. Zet dus je agenda niet te vol.

Martin de Jonge, Tuk

Onderbetaald

Tijdens de coronacrisis bleek zonneklaar wie essentieel zijn voor onze samenleving: schoonmakers, leerkrachten, zorgmedewerkers. Pijnlijk duidelijk werd ook dat zij onder­betaald worden. Dat een Philips-­topman recent een bonus van 1,8 miljoen euro kreeg, toont aan dat een eerlijke economie nog lang op zich laat wachten.

Johannes Bolt, Velserbroek

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden