Wat zou onze economie eerlijker maken, vroeg Wilma van Meteren. Een enkeling vertrouwt op vakbond en partij, maar de meesten vinden dat het systeem op de schop moet.
Einde aan de armoede
Hoe maken we onze economie toekomstbestendiga? Een veel eenvoudiger sociaal stelsel kan helpen. Bijvoorbeeld een onvoorwaardelijk basisinkomen, waarin onze AOW kan opgaan. Dat bevordert ook de creativiteit, want het nodigt uit te gaan doen waar je echt zin in hebt: je kunt altijd terugvallen op het basisinkomen. Inkomensongelijkheid zal blijven, maar wat vinden we belangrijker: financiële gelijkheid of een eind aan armoede?
Sytze de Boer, Hemelum
Publiek beheer
In 1898 heeft de Amsterdamse wethouder Treub als eerste in Nederland alle publieke voorzieningen, waaronder openbaar vervoer, telefoon en ook veel nutsbedrijven, onder publiek beheer gebracht. Twee paarse kabinetten-Kok brachten ze weer terug naar de markt. Nu zien we de kwalijke resultaten daarvan in onder meer de zorg en de energie. Dus welke schakel in de economie moet worden vervangen? De marktwerking! En laat dan vooral het publieke beheer terugkomen.
Henk Slechte, Schiedam
Vakbond
Onze economie kan eerlijker en socialer worden door je aan te sluiten bij een vakbond en daarin actief te worden. Om onze economie te verduurzamen moet je lid worden van een politieke partij en je daar hardmaken voor verduurzaming.
Jaap de Jong, Meppel
Dolgedraaid
Aan het drukke verkeer valt af te lezen hoe mensen met elkaar en de aarde omgaan. Onze dolgedraaide 24 uurseconomie wordt gekenmerkt door haar hyperactieve mobiliteit. Die volstrekt onnodige drukte kunnen we met een eerste maatregel doorbreken: autoloze nachten invoeren.
Arnold van der Leer, Hoensbroek
Burgerraad
‘Economische groei’ wordt altijd als vanzelfsprekend voorgesteld. Wat zou ik graag meedoen aan een divers samengesteld Burgerberaad, dat serieuze vragen stelt bij dat dogma. De kans dat ik daarvoor ooit word ingeloot, is klein, maar ik heb vertrouwen in mijn medeburgers. Met alleen technologische oplossingen komen we er niet. Wat voor een economie en maatschappij willen wij eigenlijk?
Anneke Duijndam, Rijswijk
Een legere agenda
De beste wapens in de strijd voor een betere economie zijn je portemonnee en je agenda. Koop plantaardig voedsel uit de buurt en slijtvaste, tijdloze kleding. Bied je diensten aan tegen vrijwilligerstarief. En het belangrijkste: tijd.
Een eerlijker en duurzamer economie kost veel tijd voor onderhoud, boodschappen doen, hulp geven en vragen. Zet dus je agenda niet te vol.
Martin de Jonge, Tuk
Onderbetaald
Tijdens de coronacrisis bleek zonneklaar wie essentieel zijn voor onze samenleving: schoonmakers, leerkrachten, zorgmedewerkers. Pijnlijk duidelijk werd ook dat zij onderbetaald worden. Dat een Philips-topman recent een bonus van 1,8 miljoen euro kreeg, toont aan dat een eerlijke economie nog lang op zich laat wachten.
Johannes Bolt, Velserbroek