De vraag van Monic

Wat moet Theresa May volgens u doen?

Monic Slingerland Beeld Leo Lanser

Speaker John Bercow van het Britse Lagerhuis (“Oordeeeeeer!!”) was het enige licht in het duister van de brexit. Voor het overige rest verbijstering. Hoe kan het dat de 650 Lagerhuisleden plus de rest er zo’n puinhoop van maken rond het beoogde vertrek van hun land uit de EU?

U heeft wellicht ook met enig ongeloof de ontwikkelingen in het brexit-drama gevolgd. Of misschien heeft u familie of kennissen die bij dit proces betrokken zijn, omdat ze in het Verenigd Koninkrijk wonen of via werk ermee te maken hebben. Dan weet u ook hoeveel onzekerheid het wegstemmen van het voorstel van premier May heeft gebracht. Ook bij Europese bedrijven die nu overwegen om hun vestiging in het Verenigd Koninkrijk op te heffen.

Maar ook zonder persoonlijke betrokkenheid bij de brexit ontkom je er niet aan om je een voorstelling te maken van het vervolg. Waar gaat het heen? Is er een geitenpaadje, wordt het een lawine, wordt Groot-Brittannië inderdaad een derdewereldland, zoals een Ierse boer deze week in een reportage bij ‘Nieuwsuur’ voorspelde?

Dat laatste was trouwens geen hysterische uitlating. De cijfers over de armoede in het Verenigd Koninkrijk zijn schokkend. Bijna een derde van de kinderen groeit op in armoede, bleek eind vorig jaar uit Brits onderzoek. Van de Britse bevolking leeft een vijfde in armoede en het percentage werkende armen is in twintig jaar niet zo hoog geweest. Vooral gezinnen met kinderen hebben moeite om rond te komen.Dat beeld is niet erg zichtbaar in hartje Londen. Maar honderden kilometers verderop ligt de armoede open en bloot op straat. Het is te zien aan de vele one pound-winkels, aan de bijna gratis-kringloopwinkels en de vele Leger des Heils-achtige opvangplaatsen, waarvan er soms tientallen in een winkelstraat zitten. Het is te zien aan de jonge ouders, slecht gekleed, slecht gevoed gezien hun bleke en pafferige uiterlijk, die met hun kind in een gammele buggy de habbekrats-winkels binnenlopen. Zouden de Lagerhuisleden dat beeld voor ogen hebben gehad toen ze deze week hun stem uitbrachten? Sommigen misschien wel, omdat ze menen dat de werkgelegenheid en de lonen zijn gebaat bij een betere deal dan May heeft voorgelegd. Of misschien bij helemaal geen brexit.

Dankzij de chaos in het Lagerhuis ligt de toekomst van de verhouding tussen de EU en het VK weer helemaal open. Hier moeten we gebruik van maken. Dit is de ideale situatie voor de stuurlui die aan wal staan. En wat mij betreft behoren alle inwoners van het Europese vasteland tot deze categorie, dus ook u, als lezer van Trouw.

Vandaar mijn vraag: wat zou u doen, als u Theresa May was. Ermee kappen, zodat de rest de zelfveroorzaakte puinhoop mag opruimen? Toch contact zoeken met Jeremy Corbyn? Naar Brussel gaan en pas terugkomen als daar enige beweging is gekomen? Emigreren naar Nieuw-Zeeland? Of stug volhouden en dat geitenpaadje opsporen? Waar is de uitgang van de brexit-tunnel, denkt u?

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden. Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Lees meer op trouw.nl/devraagvanmonic.

Meer lezen over de brexit? Op trouw.nl/brexit vindt u een selectie van onze beste artikelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden