OpinieYoung elderly person

Wat is er mis met het woord ‘oudere’?

null Beeld
Beeld

Ik ben een yep, schrijft Anja van Rijswijk, lezer te Ede. Maar wat is er mis met het woord oudere?

Yep! Ik ben een yep. Het bekt in ieder geval lekker maar of we ook een ander woord kunnen bedenken voor oud?

Vorige week (de Verdieping, 2 oktober) verscheen het laatste deel van de Cursus Leefplezier. Uit het onderzoek uitgevoerd door I&O Research blijkt de diversiteit onder ons. De zesdelige cursus Leefplezier zit vol tips van ouderen voor die andere ouderen. Dé tip van de laatste aflevering: blijf schrijven aan je levensboek en maak een jaarplan, inclusief ieder jaar een check. In werktermen de p.i.’s, prestatie-indicatoren.

Willen we dat zo? Mijn levensboek gaat door met iedere ademhaling, het leven wordt geleefd. Van het maken van toekomstplannen word ik blij, het geeft houvast en probeert té grote ellende te voorkomen. Maar wel graag zonder prestatiedruk, die tijd ben ik voorbij.

Wat ik heb gelezen in de afgelopen weken is vooral dat de geïnterviewde yeps zo goed weten hoe je een vitale, veerkrachtige, positieve oudere moet blijven. Zij presenteren zich bijna als een voorbeeldige yep.

Nee, dan die andere oudere die… en dan wordt met de vinger gewezen naar de zeurpieten, de (te) grote genieters, de actievelingen met niet echt zinvolle activiteiten, de stilzitters, de zielige zorgbehoeftigen, de onnadenkenden over de toekomstige zorgkosten, de niet-wijzen. Die laatsten kunnen wel een levenslesje, een wijze raad gebruiken.

Jammerrrr. Want juist wij, de yeps, de nieuwe ouderen, de vitale senioren, de babyboomers enzovoorts enzovoorts, zouden onze ouderdom met volle overtuiging, trots en levenservaring moeten laten zien.

Met mijn 67 jaar maak ik onderdeel uit van een grote groep leeftijdgenoten. Denk met hen na, deel mijn twijfels en leer van hen. Ook in groepsverband (Power: Veerkracht op leeftijd) leren wij, ouderen, dé experts in ouder worden, van en met elkaar. Wel eigen-wijs maar nog steeds niet helemaal wijs. Het houdt ons brein ‘jong’ en we blijven ons ontwikkelen. Dus lieve generatiegenoten, kom (als in de jaren zestig) in actie, ageer tegen de beeldvorming van jong versus oud.

Hoezo een ander woord voor oud, ooit gevraagd om een ander woord voor jong? Wees solidair en strijd voor onze échte naam: ouderen.

Lees ook:

De Young Elderly Person

Op trouw.nl/yep leest u alle uitkomsten van het onderzoek ‘De yep van tegenwoordig’. U kunt er de test doen: wat voor yep bent u? Of de podcast beluisteren met Hans Marijnissen en Marten van de Wier, makers van de zesdelige Cursus Leefplezier. Ook die serie leest u er terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden