Deze afbeelding kan weg als er ook een foto voor de uitgelichte reactie boven de tekst staat Beeld
Deze afbeelding kan weg als er ook een foto voor de uitgelichte reactie boven de tekst staat

Lezersreacties

Wat is dat toch met die Fransen? Ze steken hun kop in het zand

Redactie Trouw

Frans protest

Wat is dat toch met die Fransen? Kijken ze niet over de grens, lezen ze geen buitenlandse kranten? Het hele land in rep en roer en in staking omdat de pensioenleeftijd opgetrokken gaat worden naar 64 jaar. Tenminste als president Macron zijn zin krijgt. Wij zitten inmiddels al bijna op 67 jaar. De stakers noemen het misschien chauvinisme, maar je kunt ook zeggen: dit is je kop in het zand steken.

Charlotte Luijerink Den Haag

Vrouwenbesnijdenis

De docent van de As-Soennahmoskee heeft de vrouwenbesnijdenis aanbevolen maar niet uitdrukkelijk goedgekeurd...(Trouw, 1 februari). Ondertussen ondergaan nog steeds meisjes in Nederland deze verminking voor het leven. En Nederlandse rechters gaan door met het niet bestraffen van deze aanbeveling.

Lia Goudsbloem Hilversum

Twijfel zaaiende BBB

In haar column beschrijft Wilma Kieskamp een twijfelende BBB-leider Caroline van der Plas, zonder daarbij te oordelen over de argumenten van deze partij (Opinie,1 februari). Van der Plas negeert echter de wetenschappelijke inzichten die haar betoog niet steunen. Maar als ze daarmee twijfel zaait over het belang van de natuur, zal ze verderf oogsten. Mensen zijn ook natuur en hebben een gezonde leefomgeving nodig. Dat velen dat niet willen inzien, geeft aan hoe verziekt onze samenleving is.

Lars Krekt Oostvoorne

Goedkopere fluitketel

In de Groene Gids schrijft Robin van Wechem over de microplastics in de thee die vrijkomen door plastic waterkokers (Verdieping, 31 januari). Als alternatieven noemt zij fluitketels, met prijzen van maar liefst 55 tot 190 euro. De mijne komt uit de kringloopwinkel en kostte 50 cent.

Nettie Roes Zwolle

Fraudebestrijding

Verzekeraars spelen aanklager en rechter bij fraudebestrijding, stelt Bart Custers (Opinie, 31 januari). Hij refereert aan het extern verwijzingsregister. Van hem had ik een meer evenwichtige benadering verwacht. Zo suggereert de hoogleraar dat verzekeraars in alle gevallen van fraude aangifte moeten doen. Hij miskent dat politie en OM daarin simpelweg niet geïnteresseerd zijn, behalve als aan bepaalde criteria wordt voldaan. Het Verbond van Verzekeraars en het OM hebben er afspraken over gemaakt. De criteria staan in een protocol. Dat verzekeraars zich hieraan houden blijkt wel uit Custers opmerking dat registratie in de meeste gevallen terecht is. Laten we blij zijn dat er instanties zijn die fraudebestrijding serieus nemen.

Felix Olijslager Driebergen

Post in de gevangenis

Floris Bosscher bepleit om Ridouan T. niet onnodig te beperken in briefwisselingen (Opinie, 31 januari). Ik las onlangs ‘brieven uit de gevangenis’ van Nelson Mandela. Onvoorstelbaar hoe hij willekeurig en ten onrechte getraineerd werd in het schrijven en ontvangen van brieven. Bosschers pleidooi is gedurfd en goed beargumenteerd. Neem met Mandela in het achterhoofd de menselijke behandeling van T. in acht.

Jetse Siebenga Voorschoten

Het verhaal achter het dankschild

In een gedicht eert de zestienjarige Floor Pouw haar overgrootvader Johannes Videler die tijdens de Watersnoodramp vele levens redde. Op de foto (Verdieping, 1 februari) laat ze het dankschild zien dat de brandmeester ontving voor het bevrijden van het personeel van een ijzergieterij.
Misschien is het aardig iets over dit dankschild te vertellen. Holland is niet een andere naam voor Nederland, maar de naam van een machinefabriek en ijzergieterij van Stork in Bergen op Zoom. Ze maakten er brandkranen die nog overal op straat te vinden zijn. Het vignet van de fabriek was een driehoek waarin de twee letters ‘l’ doen denken aan twee schoorstenen. En dat klopt, maar die stoere schoorstenen had men voor het vignet geleend van een andere fabriek, de Spiritus­fabriek. Die zorgde voor grote stankoverlast, wat wij overigens doodnormaal vonden, en vervoerde zijn eindproduct via een spoorlijntje dwars door de stad naar het station.
Na de Watersnoodramp werd het vignet – door gestileerde golven omringd en voorzien van de tekst: Dank aan allen die ons hielpen – gebruikt voor een gietijzeren schild dat onder anderen dus aan brandmeester Videler werd geschonken.

Berend Visser Baarn

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezersreacties@trouw.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden