null Beeld

De vraag vanMonic Slingerland

Wat heeft u het meest gemist: de kapper, het museum of het restaurant?

Monic Slingerland

De cultuursector gaat open. Gaat het storm lopen? Of gaan we liever winkelen?

Dit is de week van de keuzestress. Want waar gaan we als eerste naartoe: museum, theater, dierentuin, concert, of toch naar de voetbalwedstrijd? Eindelijk gaat de culturele sector open en ook mogen cafés en restaurants weer gasten ontvangen. Bij de horeca is daar flink voor gelobbyd, de cultuursector slaakte na lange stilte pas laat noodkreten. De vraag is hoe gretig wij, de klanten, de smulpapen, de muziekliefhebbers, nu gaan afstormen op de musea, de theaters en de restaurants.

Dat het veilig kan, kunst beleven, naar muziek luisteren of van een driegangenmaaltijd genieten, dat is afgelopen jaar wel gebleken. Het RIVM hield bij waar de besmettingen vooral vandaan kwamen. Tot half oktober, een maand voor de lockdown, kwamen die vooral van huiselijke contacten en van scholen, samen 68 procent. De horeca stond op de zesde plaats, met 3,7 procent. Theaters en musea ontbreken in die lijst. Amateurkoren staan er wel bij, met een geruststellende 0,1 procent

Hebben de winkeliers een betere lobby?

Hoe cultureel zijn wij Nederlanders eigenlijk? Houden we meer van shoppen dan van livemuziek luisteren? Het kabinet besloot om eerst de niet-essentiële winkels, kappers en nagelsalons weer te openen, per 15 januari. Pas tien dagen later kwam het verlossende woord voor de cultuursector, en de restaurants en cafés. Die volgorde roept de vraag op waarom dat zo is. Hebben de winkeliers een betere, sterkere lobby dan de cultuursector?

Dat zou zeker kunnen, de cultuursector is versnipperd en heeft niet een duidelijk boegbeeld.

Maar hebben we met zijn allen het winkelen, naar de kapper gaan en uit eten toch meer gemist dan het bezoek aan een museum of het luisteren naar een concert?

Het zou kunnen, al is het lastig vergelijken. Want wat levert het luisteren naar favoriete muziek, live gespeeld, nu precies op? Is dat te vergelijken met het tevreden gevoel wanneer je een heerlijk gerecht geserveerd krijgt? Kunst is ook voeding, voeding voor de ziel. Muziek maken is net zo goed een vak als kleding verkopen of haren wassen en knippen. Een vak waarmee een inkomen verdiend wordt en waarmee de klant een dienst bewezen wordt, een ervaring die een glimlach oplevert, van binnen en van buiten.

Koffie in het vertrouwde tentje

Terug naar de vraag wat we het meest gemist hebben in de afgelopen twee maanden, sinds de lockdown inging op 28 november. Voor sommigen van ons is dat iets heel simpels, gewoon een kop koffie in het vertrouwde tentje om de hoek. Voor anderen is het de muziekbeleving die tranen over de wangen doet stromen. Restaurants melden nu al een stroom boekingen.

Bij vorige versoepelingen bleek dat toch voorzichtigheid troef bleef. Ik ben erg benieuwd hoe dat nu is. Nog even nadenken wat we nu het eerst gaan doen, van de dingen die we gemist hebben en die nu mogen.

Wat heeft u het meest gemist tijdens deze lockdown?

Reageren?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden