null Beeld
Beeld

Antwoord op de vraag vanMonic Slingerland

Wat er met leegstaande winkels moet gebeuren? Laat er bloemen groeien

Plek voor studenten, fietsen, kunst of rouwenden: lezers gaven ruim antwoord op de vraag wat met leegstaande winkels moet gebeuren.

Monic Slingerland

Kunst

Stel je voor, die soms overvolle depots van musea. Breng winkeleigenaar en conservator rond de tafel en wellicht kunnen etalages gevuld met openbaar kunstbezit en erfgoed. Dit brengt meer bezoekers naar het museum.
Bert Prang, Leiderdorp

Fietsenstalling

Veel binnensteden hebben te weinig fietsenstallingen. Ondergrondse stallingen zijn door hellingbanen minder geschikt voor ouderen of fietsers met veel boodschappen. Maak van een leegstaande winkel een gratis dagstalling, gecombineerd met een openbaar toilet en het opladen van e-bikes.
Eric M. Plankeel, Amsterdam

Ouderen

Waarom kijken we als samenleving niet of we eenzame ouderen kunnen verhuizen van etagewoning naar etallagewoning? De kans op sociaal contact stijgt en we lossen leegstand op.
Job Leeuwerke, Alkmaar

Internet

Bied internetondernemers de gelegenheid een of twee dagen in de week hun waren te tonen en direct klantcontact te hebben. Geef ze een flexibele inrichting, met koffiehoekje, om ze terug te brengen in de straat.
Nicole Helwes, Rotterdam

Schoolwerkstuk

Met een vriendin heb ik als profielwerkstuk, voor het einde van de middelbare school, een groot kunstwerk gemaakt gericht tegen discriminatie, seksisme en racisme. Het zal een maand hangen in een etalageraam van een voormalige bloemenwinkel in Bolsward. Daarna gaat het naar het asielzoekerscentrum in Sneek.
Lesine Möricke (6-vwo), Hemelum

Funerair Warenhuis

In iedere grote of middelgrote stad kan minstens één riant winkelpand gevuld worden met een – werktitel –Funerair Warenhuis. Nabestaanden vinden er kisten, grafmonumenten, urnen en andere uitvaartproducten. Het maakt nabestaanden minder afhankelijk van uitvaartondernemers, geeft ‘de dood’ een plek in de samenleving en biedt gelijkgestemden de kans elkaar te ontmoeten. Een horecafunctie zou niet misstaan.
Rob Bruntink, Hengelo

Onderwijs

In mijn eigen stad zie ik het voor me: jonge mensen die zich door de stad bewegen naar winkelpanden voor onderwijs met een uitstraling van ‘hier gebeurt wat’. Anders dan de grijze golf van boomers die zich nu verveeld door dit openluchtmuseum beweegt.
Johan Krist, Zutphen

Goede doel

In Engeland komt standaard in elk leegstaand winkelpand een tijdelijke kringloopwinkel. Elk goed doel (dieren, gezondheidsfondsen) heeft er zijn winkel, betaalde krachten ondersteund door vrijwilligers of mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.
Marijke van Eekeres, Diemen

Planten

Ik denk aan woningen, huur of koop. Of nog beter: maak er een kas van om planten en groente te verbouwen. De bloemen worden gebruikt door de gemeente, zoals Leeuwarden doet bij bruggen. Geef iedere wijk een pand.
Hein Ringersma, Leeuwarden

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden