CommentaarEikenprocessierups

Wat een onzalig gifplan tegen een rups

Sinds de Thaumethopea processionea in de jaren tachtig de eikebomen van zuidelijk Nederland ontdekte, past de eikenprocessierups in het rijtje muggen, kakkerlakken, muizen en ratten. Het liefst hebben we er helemaal niks mee te maken. De vaak minuscule brandharen van de rups, die nauwelijks iets anders eet dan eikebladeren, zorgen voor huidirritatie, geïrriteerde luchtwegen en allergische reacties.

Logisch dus dat van alles wordt ondernomen om de opmars van deze rups te stuiten. Helaas groeide het aantal rupsen de afgelopen jaren explosief, wat in 2019 leidde tot een piek van overlastmeldingen en fysieke klachten. 2020 zal een soortgelijk beeld opleveren, verwacht het RIVM.

Want geen enkele bestrijdingsmethode heeft tot nu toe honderd procent effect gehad. Het blijft dus aanmodderen met het wegbranden of –zuigen van nesten, de inzet van koolmeesjes die rupsenpoppen snaaien of de inzet van biologische bestrijding (bacteriën of kleine aaltjes). De enige ingreep die wél effectief is, is nogal drastisch: beroof de eikenprocessierups van zijn eten – zet dus de bijl in de eikenlaan en zorg voor een afwisselende bomenrij. Niet voor niets komen eikenprocessierupsen weinig voor in Zeeland. Daar staan weinig eikebomen.

Wat zeker niét helpt is een nieuwe greep in de gifkast, zoals in Brabant bij wijze van proef wordt overwogen. Hoeveel liters chemische middelen de rups daar in drie decennia bestrijding over zich heen heeft gekregen, valt niet meer in te schatten. Wel staat vast dat dit de opmars van de gewraakte rups niet heeft gestuit.

Dit keer gaat het om een proef, waartoe ruim 2400 eikebomen bewerkt gaan worden met het middel Vertimec (Abamectime), wat de bladeren maandenlang giftig maakt. Terecht waarschuwen wetenschappers en de Vlinderstichting tegen dit middel: veel meer vlinders dan die van de eikenprocessierups zullen dit niet overleven. De inzet van dit middel is de zoveelste aanslag op het kleine beetje biodiversiteit dat Nederland nog rest. 

Dat het College voor Toelating Bestrijdingsmiddelen instemde met deze proef is schokkend. Temeer daar datzelfde college erbij aantekent dat dit middel ‘schadelijke neveneffecten’ heeft voor ‘mensen, dieren en het milieu’. Onbegrijpelijk is ook dat deze omstreden proef gewoon kan doorgaan zonder dat de bezwaarprocedure is doorlopen. Maar wie weet, wellicht vermag Vertimec wél wat andere ‘wondermiddelen’ uit de chemische industrie niet konden. Wie weet luidt Vertimec wel het einde in van de processierups. Maar het verlies aan biodiversiteit dat daar tegenover staat, is vele malen groter. Een proef met dit gif zou niemand moeten willen. 

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden