Opinie

Wat de bezuinigingen op Afrika kosten

Europarlementariër Judith Sargentini. Beeld TR BEELD
Europarlementariër Judith Sargentini.Beeld TR BEELD

Wat zou er gebeuren als EU-leiders instemmen met het pleidooi van Europarlementariër Judith Sargentini? Lezer Bram van Leeuwen miste het complete verhaal.

Bram van Leeuwen

Met instemming heb ik de bijdrage van Europarlementariër van GroenLinks Judith Sargentini over ontwikkelingssamenwerking gelezen.

Maar wat ik miste is: stel nu eens dat de EU-leiders instemmen met haar pleidooi (je weet maar nooit): wat dan? Hoe zouden, naast de middelen die nodig zijn voor een regulier migratiebeleid, de fondsen die de EU ruimhartig bestemt voor opbouw van functionerende rechtsstaten, werkgelegenheid, eerlijke handel, perspectief voor kansarmen, enzovoort, op verantwoorde wijze uitgegeven kunnen worden? Nergens komt deze vraag aan de orde. Stilzwijgend wordt ervan uitgegaan dat het vanzelf gaat, dat we dat later wel zien of dat de EU daar wel voor zorgt. Teleurstelling over het resultaat is dan te voorspellen.

Om dit te voorkomen roep ik in herinnering dat tot begin van deze eeuw de zogenoemde medefinancieringsorganisaties (Cordaid, Icco, Novib, Plan, Hivos) belangrijke pijlers waren van de Nederlandse internationale samenwerking. Naast de substantiële bijdrage uit onze nationale begroting (rond de 0,7 procent) voor structurele ontwikkelingssamenwerking kreeg ook de meerjarige medefinancieringsovereenkomst veel waardering op internationaal niveau. Sinds de bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking is de bijdrage aan maatschappelijke organisaties gereduceerd, de besteding 'vervuild' en het beperkter beschikbare bedrag voor de particuliere organisaties verkaveld over tientallen organisaties.

Kosten

De opbrengsten van deze bezuinigingen zijn evident, maar de kosten ervan zijn nooit in kaart gebracht. Niet is nagegaan wat het effect is geweest van de afbouw van ontwikkelingssamenwerking in West- en Centraal-Afrika. Hierdoor zijn een aantal belangrijke programma's, gericht op het versterken van de civiele samenleving, beter bestuur en sociaal-economische ontwikkeling van kansarme groepen in die landen geheel of gedeeltelijk stopgezet. Waarom zet de Nederlandse overheid niet daadkrachtig in op een meerjarig samenwerkingscontract met enkele belangrijke particuliere ontwikkelingsorganisaties voor de uitvoering van het ontwikkelingsdeel van de aanstaande Abidjanovereenkomst tussen EU- en Afrikaanse leiders? Ongetwijfeld zal GroenLinks-leider Bram van Ojik bereid zijn zijn kennis en ervaring in te zetten voor de uitwerking van deze 'deal'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden