Commentaar

Wat betreft het landbouwbeleid moet het CDA zich niet laten gijzelen

Het CDA zou er goed aan doen het christen-democratische lid van het Europees parlement, Annie Schreijer-Pierik, te vragen haar dreigement uit te voeren en haar lidmaatschap van het CDA op te zeggen. Zou de partij het tegenovergestelde doen en Schreijer-Pierik volgen in het door haar gewenste landbouwbeleid, dan doet de partij een forse stap terug in de tijd.

Schreijer-Pierik liet vorige week luid en duidelijk weten dat het CDA in haar ogen het belang van de Nederlandse boer verwaarloost. In het rapport van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA over het in de nabije toekomst te voeren partijbeleid wordt geconstateerd dat er in het Nederlandse landbouwbeleid fundamentele hervormingen dienen plaats te vinden. Niet alles dient te worden gericht op zo veel mogelijk export, de landbouw en natuurwaarden moeten meer in evenwicht worden gebracht. De commissie kwam daarmee tot een voorzichtige, maar in CDA-verhoudingen revolutionaire conclusie, die tot bezorgdheid leidde onder partijleden, met name bij de boeren onder hen.

Die bezorgdheid valt op zich heel goed te begrijpen. Er komt veel op het boerenbedrijf af. Door de stikstofcrisis en de in dat kader te nemen maatregelen op korte termijn en de afspraken die in internationaal verband zijn gemaakt over het te voeren klimaatbeleid.

Leiderschap is vereist

Het is zoals Cees Veerman, voormalig landbouwminister van het CDA, stelde: om de boeren mee te nemen in die noodzakelijke veranderingen is leiderschap vereist. Leiderschap betekent staan voor noodzakelijke veranderingen en tegelijk begrip tonen voor de angst voor het onzekere. Het betekent niet, met verwijzing naar die angst, niets doen.

Juist dat laatste bepleit Schreijer-Pierik als zij hamert op het achterhaalde romantische beeld van de hardwerkende, eenvoudige boer met zijn gezin, die zich in deze sombere tijden in existentieel gevaar bevinden. Indien ook het CDA ervan overtuigd is dat verandering een noodzaak is om landbouw en natuur in de wat verdere toekomst gelijk op te laten gaan, dan gaat het niet aan de vertegenwoordigers van het boerenbelang vooral naar de mond te praten. Er ligt een zware verantwoordelijkheid op de partij, die zo lang en zo nadrukkelijk medeverantwoordelijkheid heeft gedragen voor een landbouwbeleid dat nu op zijn grenzen is gestuit. De partij moet dat leiderschap tonen.

Dat kan betekenen dat de landbouw inderdaad aanzienlijk minder gericht wordt op export. Dit weekeinde bereikte het CDA-congres een compromis waarin natuur en exportbeleid in balans moeten zijn. Dit vooronderstelt dat op de oude voet doorgaan nog steeds een optie is.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden