null

OpinieCryptomunt

Wat banken ook mogen beweren, bitcoin is het betaalmiddel van de toekomst

Beeld Trouw

Banken doen alles om hun dominante positie in het betalingsverkeer te behouden en dringen aan op een verbod van de bitcoin. Maar cryptovaluta zijn betrouwbaar, veilig en transparant, iets wat van banken vaak niet gezegd kan worden, vindt Bob Goulooze, voormalig directeur communicatie bij de toezichthouder op het Nederlandse betalingsverkeer Currence.

Bob Goulooze

Met stijgende verbazing las ik het artikel over CPB-directeur Hasekamp. Zijn gebrekkige argumentatie om bitcoin te verbieden vormt het bewijs dat de cryptomunt op de goede weg is om uit te groeien tot een van ’s werelds vooraanstaande valuta.

Nadat de financiële wereld bitcoin in haar eerste fase negeerde en vervolgens ridiculiseerde, zijn we nu in de fase waarin de cryptomunt wordt bestreden. Want bitcoin vormt een serieus alternatief voor inflatoire valuta als de dollar en euro. Bitcoin zal zeker weer eens crashen. De waarde zal echter niet terugvallen tot nul. De beweeglijkheid van bitcoin verdwijnt zodra het maximale aantal van 21 miljoen is bereikt. In de volgende fase zal bitcoin één van de belangrijke internationale valuta zijn.

Banken lachen

Hasekamps ‘visie’ wordt ingegeven door de banken die hun greep op het internationale betalingsverkeer dreigen te verliezen. Zij doen alles om hun dominante positie te bestendigen. Banken lachen om allerlei financiële dienstverleners die ook wat willen in het betalingsverkeer: uiteindelijk moet er altijd een bank aan te pas komen. Maar bitcoin zorgt dat die rol van de banken verdwijnt.

Banken wijzen op het ontbreken van toezicht. Alle toezicht heeft de ineenstorting van de financiële sector niet voorkomen. Het gevolg: de diepste depressie sinds mensenheugenis. Autocratische landen als China, die hun burgers monitoren en ze in een keurslijf dwingen, bannen bitcoin.

Er bestaat behoefte aan digitale valuta. Zo wilde Facebook, met steun van grote financiële partijen, de libra introduceren. Stevig lobbywerk van de ‘oude instituties’ voorkwam dat. Toch komt Facebook met een nieuw initiatief, de diem. Dergelijke disintermediatie doet banken huiveren. Bill Gates zei in de jaren negentig ‘We need banking, not banks’. Blockchain zorgt voor vertrouwen, veiligheid en transparantie, iets wat banken vaak ontberen.

Vooruit door in de achteruitkijkspiegel te kijken

Hasekamp is de boer die riep dat de koeien zure melk zouden geven als de zojuist geïntroduceerde trein met 30 kilometer per uur langs zou razen. Hasekamp wil vooruit door in de achteruitkijkspiegel te kijken, omdat zijn ‘visionaire’ voorruit beslagen is. Een bitcoinverbod is onuitvoerbaar. In de VS zijn diverse cryptobeurzen actief, grote beleggers als Blackrock en J.P. Morgan hebben bitcoin-posities ingenomen en onlangs kreeg Bitonic gelijk van de rechter in haar klacht tegen DNB. Verboden en repressie zijn tekenen van tanende invloed. Verbieden is alleen mogelijk als het gehele internet wordt afgesloten. Maar dan zou wereldwijd de economie in elkaar storten.

De intrinsieke waarde van papiergeld dat wordt bijgedrukt, leidt tot enorme inflatie. Dat zullen we binnenkort gaan meemaken. En dan is een vlucht in ouderwets goud of bitcoin vanzelfsprekend.

Lees ook:

CPB-directeur: Nederland moet cryptomunt in de ban doen

Het kabinet moet zo snel mogelijk de productie, handel en het bezit van cryptomunten zoals bitcoin verbieden. Dat schrijft de directeur van het Centraal Planbureau (CPB), Pieter Hasekamp, in een essay in het Financieele Dagblad. Volgens hem is er sprake van een ‘cryptozeepbel’ en is het onvermijdelijk dat die gaat klappen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden