commentaarBoerenprotest

Warrig beleid lokt boerenprotest uit

Het beleid van de verschillende overheden rond de uitstoot van stikstof is ontaard in een potje paniekvoetbal zonder weerga. Met zoveel zwakke knieën en zoveel politiek opportunisme kan niemand verbaasd zijn dat het protest van veel boeren zoveel momentum kreeg en hier en daar volledig uit de hand liep.

Niet verbaasd hoeven te zijn is echter niet hetzelfde als de acties begrijpen. Wat bijvoorbeeld afgelopen maandag voor de deur van het provinciehuis in Groningen gebeurde, dient krachtig te worden veroordeeld. Om het gevaar dat de daar ingezette tractoren voor omstanders opleverde, maar vooral ook omdat de overheid onder druk zetten en je onvrede uiten iets volledig anders is dan geweld tegen de overheid gebruiken.

De boeren kregen gisterochtend bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in De Bilt te horen dat de gehanteerde meetresultaten voor de uitstoot van stikstof in de buurt van en in natuurgebieden ‘zorgvuldig en robuust’ zijn. Dezelfde boodschap had het instituut gistermiddag voor de Kamer in een hoorzitting.

Vuur aanwakkeren

Een aantal partijen in de Tweede Kamer, vooral het CDA en de VVD, wakkerde het vuur onder het boerenprotest aan door openlijk de validiteit van de RIVM-cijfers te betwijfelen. Dat was een uiterst schadelijke actie, om verschillende redenen. Beide partijen, toevallig of niet, zijn zwaar medeverantwoordelijk voor een landbouwbeleid van decennia dat zijn faillissement met rasse schreden nadert. Brandstof geven aan boerenprotest is dan een gevaarlijke vlucht voorwaarts.

Met zoveel openlijke twijfel kan het provincies ook niet kwalijk genomen worden dat zij hun stikstofbeleid weer intrekken zodra groepen boze boeren voor de deuren van de provinciehuizen staan. Dat gebeurde onder meer in Drenthe, Friesland en Overijssel. Zoveel zwakte in de overheidsknieën levert meer luid geuit boerenprotest op.

Landelijk beleid

Een snelle oplossing voor de huidige crisis vraagt om een duidelijk, goed beargumenteerd en ook goed te handhaven beleid van om te beginnen de landelijke overheid. Dat beleid laat vooralsnog op zich wachten. Begrijpelijk, als daarbij bedacht wordt welke grote belangen er een rol spelen en hoe groot de verschillen in visie tussen de vier coalitiepartijen zijn. Onbegrijpelijk, gezien de kans dat Nederland nog maar het begin heeft gezien van massaal protest van boeren.

Onderwijl dient gewaarborgd te worden dat de belangen van boeren zwaar zullen worden meegewogen in het te ontwerpen beleid. Temeer daar de politiek jegens hen schatplichtig is na decennia van falend landbouwbeleid.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden