null Beeld

CommentaarOekraïne

Wapens aan Oekraïne blijven nodig, al kan Kiev de oorlog militair niet winnen

Redactie Trouw

De oorlog in Oekraïne dreigt in een patstelling te belanden. Politiek gezien lijkt de regering van president Zelenski de oorlog te winnen nu het lidmaatschap van de EU op termijn mogelijk is en Navolanden steun blijven toezeggen. In militair opzicht ziet het ernaar uit dat Oekraïne de oorlog niet kan winnen, hoogstens niet zal verliezen.

Zouden nog grotere wapenleveranties uit Navo-landen het tij kunnen doen keren, leveranties waar Zelenski vorige week om vroeg? Dat is nog maar de vraag. De Russische troepen lijken zich in te graven in de Donbas-regio en boeken hier en daar met de inzet van veel vuurkracht en geweld nog terreinwinst. De Oekraïense verdediging kan daar tot nu toe weinig tegenover stellen, ondanks de levering van aanzienlijke hoeveelheden lichte en zware wapens uit westerse landen. Bij Kiev konden de Russische troepen worden teruggedrongen, maar het lijkt wat dit betreft niet op te schieten in de Donbas.

Wat nu dreigt is een loopgravenoorlog die uitloopt op een langjarige uitputtingsslag, met vele doden en gewonden aan beide kanten, onder wie veel burgers. Rusland kan dit lang volhouden, omdat het beschikt over veel materieel en in potentie veel militairen. Oekraïne beschikt over een kleiner maar wel ervaren leger dat helaas over minder wapens en munitie beschikt.

Voedselvoorziening in de rest van de wereld

Bovendien begint een ander probleem steeds serieuzer te worden: de voedselvoorziening in de rest van de wereld. Afrikaanse landen verwachten grote voedseltekorten als de levering van maïs, graan en andere landbouwproducten niet snel weer op gang komt uit Rusland en Oekraïne, beide landen zijn grote voedselproducenten.

In ieder geval zullen Europa en Navolanden de levering van wapens aan Oekraïne moeten blijven continueren om Oekraïne de oorlog niet te laten verliezen. Daarbij speelt een ander geopolitiek belang voor de Navolanden. Rusland moet hoe dan ook hardhandig een spiegel worden voorgehouden: een inval in een soeverein buurland heeft een hoge prijs.

Te hopen valt dat beide landen uiteindelijk weer aan de onderhandelingstafel aanschuiven. Daarbij kunnen de EU, de Verenigde Staten en China - waarom niet - een belangrijke rol spelen. Beide partijen hebben er belang bij. Aan Oekraïense kant is de schade enorm, maar dat geldt in zekere zin ook voor Rusland. Het land verkeert inmiddels in een politiek en economisch isolement en ziet zich geconfronteerd met een vastberaden Navo die wordt uitgebreid met de eerder neutrale landen Zweden en Finland. Rusland kan een stuk van Oekraïne afpakken maar heeft in dit opzicht de oorlog al verloren.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden