column

Wapenbezit in de VS: je kunt het aan de kaak stellen, maar je doet er niets aan

null Beeld RV
Beeld RV

Het was al nacht, ik was laat thuisgekomen na een lezing in Doorn, en ik keek nog even hoe het dodental in Las Vegas zich ontwikkelde.

De teller stond op 59. Plus meer dan 500 gewonden. En ik wist, zoals iedereen, dat het voor het debat in Amerika niet uitmaakte of deze aantallen nog verder zouden stijgen; het konden er twee keer zoveel worden en dan nog zouden de standpunten van voor- en tegenstanders van wapen-restricties dezelfde blijven. Want er is helemaal geen debat.

In Doorn had ik met lezers onder meer gesproken over het journalistieke genre van het ‘aan de kaak stellen’ – ik had de betekenis daarvan een beetje gerelativeerd, niet omdat ik mij er zelf nooit aan bezondig, maar omdat het zo parmantig klinkt. En omdat duidelijk is dat wij allemaal erg enthousiast worden als aan de kaak wordt gesteld waar we het toch al mee oneens waren, maar iets minder als onze eigen opvattingen op de korrel worden genomen.

Identiteit

Dat geldt des te meer als standpunten worden gegoten in de vorm van geloofsartikelen, liefst gekoppeld aan ‘onze’ identiteit, over welk geloof en welke identiteit we het ook hebben. Dan is veranderen van mening psychologisch gezien bijna onmogelijk, daar kan geen aandekaakstellerij tegenop.

Ik checkte weer even. Nog steeds 59 doden. En vervolgens stuitte ik op beelden van Barack Obama, in de nadagen van zijn presidentschap. Hij sprak op een zogeheten town hall-meeting, waar burgers politici onder vuur mogen nemen. Een eigenaar van een wapenhandel wilde van Obama weten waarom hij de gewone Amerikanen het leven zuur wilde maken door hun geweren af te pakken, in plaats van het vizier te richten op de criminelen, de bad guys.

Een getergde Obama antwoordde dat dat precies was wat hij had willen doen, maar dat élke restrictie van het wapenbezit stukloopt op verzet van de National Rifle Association (NRA), die zich beroept op de Grondwet en het geweer beschouwt als een heilig ding, het summum van Amerikaansheid. Zelfs personen van wie bekend is dat ze sympathiseren met IS kunnen zoveel wapens kopen als ze willen; de overheid heeft niet de bevoegdheid dat te beperken.

Punten

Omdat de NRA, leunend op de mythe van de Amerikaan als eenzame cowboy, een groot deel van het Congres in haar zak heeft, is een open debat over de voors en tegens van het wapenbezit onmogelijk. Gisteren verschenen ontmoedigende lijsten van Congresleden die hun ‘gedachten en gebeden’ aan Las Vegas opdroegen, vergezeld van de bedragen die ze van de NRA hadden aangenomen voor hun verkiezingscampagnes. Voor Trump geldt dat in het kwadraat.

‘Het bloedbad in Las Vegas zal niets veranderen’, schreef voormalig Congreslid Steve Israel gisteren bitter in The New York Times. Hij verhaalde hoe collega’s in de beslotenheid van de parlementslift opbiechtten dat elke stem voor wapen-restricties hen punten zou kosten op de NRA-ranglijst, waarna ze herverkiezing zouden kunnen vergeten. Je kunt het aan de kaak stellen, maar je doet er niets aan.

Lees hier meer columns van Stevo Akkerman.
Lees ook: Las Vegas-schutter schoot 9 minuten lang en hing camera's in hotel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden