null

OpiniePink Tax

Waarom zouden vrouwen meer moeten betalen voor roze producten?

Vrouwen betalen voor dezelfde producten meer dan mannen. Er wordt beweerd dat dat hun eigen schuld is, constateren Floor van Uhm en Bertus Tulleners, oprichters van Issue Killers.

Floor van Uhm en Bertus Tulleners

Het is u mogelijk nooit opgevallen. Producten voor vrouwen, zoals roze scheermesjes, zijn vaak duurder dan die voor mannen, ook al zijn ze nagenoeg gelijk. Internationaal heet dit fenomeen ‘Pink Tax’; prijsdiscriminatie op basis van gender. Nieuwsuur liet onlangs in een reportage zien dat dit zich ook voordoet in Nederland. Het is een van de elementen die de financiële ongelijkheid tussen man en vrouw in stand houdt.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat vrouwen gemiddeld 1300 dollar (1190 euro) per jaar extra betalen voor allerlei producten, van kleding tot vitaminepillen en speelgoed. Toch wordt deze Pink Tax dikwijls gebagatelliseerd als een probleem voor vrouwen, gecreëerd door vrouwen. Vrouwen zouden ‘ekstertjes’ zijn die zelf het aanbod creëren. Dus als zij zelf meer willen betalen voor een bepaald product, waar hebben we het dan over?

Tweedeling

De Pink Tax komt voort uit het idee dat op basis van gendernormen een tweedeling gemaakt kan worden tussen vrouwen en mannen. Bedrijven maken er dankbaar gebruik van; ze laten vrouwen 10 tot 30 procent meer betalen voor producten dan mannen. Zo betaal je voor een mannen-wegwerpscheermes 5,49 euro maar kost hetzelfde product met roze steel 6,99 euro. Roze beschuitmuisjes werden tot voor kort voor 2,99 euro aangeboden naast de blauwe muisjes voor 2,66 euro. En voor een roze kleuter ‘space step’ betaal je 5 euro meer dan voor exact dezelfde blauwe variant.

Het verschil in prijs ontstaat niet omdat de productiekosten hoger liggen, maar omdat bedrijven een prijsstrategie toepassen bij producten die op vrouwen gericht zijn. Ze kennen die als het ware een hogere waarde toe. Deze toeslag draagt bij aan de vergroting van de financiële kloof tussen man en vrouw.

Ook al loonkloof

Vrouwen in Nederland verdienen per jaar gemiddeld 36 procent minder dan mannen. Het bruto uurloon ligt voor vrouwen gemiddeld 13 procent lager dan voor mannen en voor gelijkwaardig werk verdienen vrouwen 6 procent minder per uur. Vrouwen verdienen dus minder voor hetzelfde werk maar betalen meer voor hetzelfde product. Echter, als zij deze ongelijke behandeling aankaarten, volgen er discussies of de cijfers wel kloppen of spreekt men van ‘misplaatst slachtofferschap’.

Dat aan de financiële genderkloof decennialang bewust beleid ten grondslag ligt, lijkt ook niet tot iedereen door te dringen. Zo spoort een recente overheidscampagne vrouwen aan om thuis te overleggen of er meer ‘gewerkt’ mag worden om de financiële zelfstandigheid te vergroten.

Archaïsch wereldbeeld

Het is een campagne waarmee de overheid in 1950 zou zijn weggekomen, maar die anno 2023 het archaïsche wereldbeeld van degenen die aan de macht zijn, onderstreept.

Zij hanteren hierbij dezelfde tactiek die slachtoffers van de toeslagenaffaire tot daders maakte en omwonenden van Tata Steel als zeurende buren bagatelliseerde.

Door de verantwoordelijkheid bij het individu te leggen in plaats van bij een falend systeem, wordt voorbijgegaan aan het gebrek aan financieel toegankelijke kinderopvang, de loonkloof en eerlijke verlofregelingen die mannen en vrouwen dezelfde kansen geven om te werken en zorgen. Door de Pink Tax te bagatelliseren tot een non-issue wordt bovendien weggekeken van de problematiek rondom de financiële genderkloof.

Vrouw zelf de oorzaak

Het mag anno 2023 wel over ongelijkheid in het onderwijs gaan. Over afkomst of inkomsten. Maar als het over financiële ongelijkheid tussen man en vrouw gaat, dan zijn vrouwen zelf de oorzaak. Dan zijn zij eksters, en moeten vrouwen aan het werk. Want dat doen ze nog niet. Ze houden alleen de hele economie (onbetaald) draaiende.

Lees ook:

De loonkloof is hardnekkig: mannen verdienen nog altijd 13 procent meer dan vrouwen

Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen, blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. De loonkloof is in de afgelopen jaren amper afgenomen.

Een mannentoeslag op de koffieprijs: logisch, want mannen krijgen ook meer salaris

Mannen die koffiecups bestellen bij De Koffiejongens betalen voortaan 14 procent meer dan vrouwen. Vreemd?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden