Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Waarom we het nooit over staatssecretaresse hebben

Opinie

Ton den Boon

© anp
taal

Vorige week was in een column sprake van ‘fotografe en filmmaker Lalage Snow’. Naar aanleiding van die mix van een vrouwelijke persoonsaanduiding (fotografe) en een mannelijke (filmmaker) voor een en dezelfde persoon vraagt een lezeres of hier regels voor bestaan.

Nee, wat dit betreft moet de taalgebruiker op zijn eigen kompas varen. Dat geldt ook voor het gebruik van de meeste beroepsnamen. Zo kan een vrouw die (beroepsmatig) fotografeert een fotografe, een vrouwelijke fotograaf of simpelweg een fotograaf worden genoemd. Die laatste variant laat geheel in het midden welke sekse de desbetreffende persoon heeft.

Lees verder na de advertentie
hoe belangrijk is het om de sekse van een be­roeps­be­oe­fe­naar te weten?

Maar hoe belangrijk is het om de sekse van een beroepsbeoefenaar te weten? Ook bij beroepsnamen als arts, bestuursvoorzitter, consul, burgemeester, dokter, hoogleraar, minister, professor en staatssecretaris wordt de sekse van de persoon die de functie vervult niet duidelijk. Wie in deze gevallen daarover duidelijkheid wil verschaffen door middel van een gekunstelde variant als hooglerares of een archaïsme als dokteres of staatssecretaresse, krijgt in het beste geval een enkele lacher op zijn hand.

Wie toch weleens differentieert bij beroepsnamen waarbij dat wel mogelijk is, hoeft dat niet consequent te doen. Sommige vrouwen presenteren zichzelf afwisselend als fotograaf of fotografe. Ook in teksten wordt vaak gevarieerd: combinaties als ‘arts en schrijfster’, ‘fotografe en filmer’ of ‘schrijfster en filmmaker’ zijn typeringen die je geregeld aantreft in de krant. Aanwijzingen dat taalgebruikers dit inconsequent of slordig vinden, heb ik niet.

Taal

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Lees hun bijdragen op trouw.nl/taal. Ook een vraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Deel dit artikel

hoe belangrijk is het om de sekse van een be­roeps­be­oe­fe­naar te weten?