opinie

Waarom Trouw-lezers doorgaan met plastic scheiden

De enige oplossing is: zo weinig mogelijk plastic weggooien, schrijft Laura Janse.Beeld anp

Plastic verwerken levert weinig milieuwinst op, bleek vorige week. Redacteur Monic Slingerland vraagt Trouwlezers of plastic scheiden nog zin heeft. Wel degelijk, zegt de overgrote meerderheid.

Regels stellen

Wanneer beseft de overheid dat er met deze chaos aan verpakkingen en soorten plastic geen goede scheiding mogelijk is en gaat ze regels stellen? Van de huidige overdaad kan best wat af. Laten we de hoop niet opgeven en doorgaan met scheiden! Toch mooi dat tenminste een deel van het afval hergebruikt kan worden.

Geoske Sanders, Bennekom

Zoals papier

Papier wordt al heel lang met succes ingezameld en met geringe subsidies economisch rendabel omgezet in cellulose, waarvan weer nieuw papier gemaakt wordt. Op precies dezelfde manier kunnen we plastic afval weer kraken tot nafta, de grondstof van de meeste plastics. Deze 'plastics-to-oil'-route wordt momenteel door verschillende bedrijven ontwikkeld en kan na opschaling als groene 'nafta' ingezet worden, voor plastics en brandstoffen. Toegegeven, de verwachte economische waarde is lager dan bij rechtstreekse productie van plastic uit plastic afval. Zolang de industrie nog geen manier gevonden heeft om deze laatste route te benutten is dit een goed alternatief. Blijven inzamelen dus!

Henri Grünbauer, Amersfoort

Standaard verpakken

Het antwoord ligt hoogstwaarschijnlijk 'buiten de box'. Het overgrote deel van het afval kunnen we voorkomen door producten niet of anders te verpakken. De verpakking is voor het transport, de opslag en vooral marketing. Een beperkt aantal standaardverpakkingen kan de hoeveelheid drastisch verminderen en de scheidingsmethoden verbeteren. Vaste producten in één of twee standaardmaterialen, vloeistoffen in standaardflessen.

Dick van Elk, Reeuwijk

Geen keuze

Een keuze voor het niet apart houden van plastic is er niet meer: het afvoeren van restafval kost 7,50 euro per container, plastic afvoeren is gratis.

Anne Nijenhuis Apeldoorn

Doorgaan

Juist door afval te scheiden is men gaan beseffen hoeveel plastic afval er per dag per huishouden geproduceerd wordt. De druk op de verpakkingsindustrie om afbreekbare stoffen te gaan gebruiken, zal dus logischerwijze toenemen. Meerdere maatregelen zijn nodig om de druk op onze planeet te verkleinen: recyclen moet en kan verbeteren, verpakkingen maken van betere (biologisch afbreekbare) materialen én statiegeld op petflesjes en blikken en blikjes snel invoeren. Consumenten worden wijzer, nu de verpakkingsindustrie nog!

L.Walta, stichting 6DorpenSchoon, Oosterbeek

In één container

Ermee stoppen. Alles in één container en bij de afvalverwerker scheiden. Dat scheelt veel containers en tig keer een vuilniswagen in de straat.

K.Kloosterman, Velsen

Groente op de markt kopen

De enige oplossing is zo min mogelijk plastic weggooien. Ik ga tegenwoordig op zoek naar producten die minimaal in plastic verpakt zijn. Mijn groente koop ik op de markt. Ik hoop dat fabrikanten wakker worden en inzien dat theedoosjes zonder plastic wikkels eromheen in het schap kunnen.

Laura Janse, Boskoop

https://www.trouw.nl/opinie/moeten-we-doorgaan-met-het-scheiden-van-plastic-afval-~a7d18d3c/

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden