Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Waarom Schiphol in sporen moet investeren

Home

Vincent Wever en Geertje van Hooijdonk

NS-medewerkster helpt een gestrande reiziger op weg. © ANP
Opinie

Maak van Schiphol een internationalespoorhub, bepleiten Vincent Wever en Geertje van Hooijdonk

Niet alleen de grenzen van Schiphol, ook die van de gehele luchtvaart komen in zicht. De Nederlandse luchthavens kunnen de groeiende reizigersstroom niet meer aan. Investeer daarom in station Schiphol in plaats van luchthaven Schiphol. Een goede internationale spoorhub voor Nederland maakt veel vluchten binnen Europa overbodig. Zowel Schiphol als de reiziger profiteert hiervan.

Lees verder na de advertentie

Schiphol zit knel door ruimtelijke grenzen en de noodzaak om de uitstoot van CO2 terug te dringen. De grens van het aantal vliegbewegingen en geluidsnormen is eerder in zicht dan verwacht en de wachtrijen nemen groteske vormen aan. Automatisch klinkt de roep om uitbreiding, hetzij door Schiphol uit te breiden, hetzij door uit te wijken naar regionale luchthavens. Een manier van denken die lijkt op de strategie om meer snelwegen te bouwen: het slibt toch weer dicht, je blijft bijbouwen want je trekt juist meer verkeer aan.

De grens van het aantal vlieg­be­we­gin­gen en geluidsnormen is eerder in zicht dan verwacht

Gezondheid

Uitbreidingsmogelijkheden voor luchthaven Schiphol zijn er niet meer, wil je recht doen aan de afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs en de gezondheid van omwonenden, zo blijkt uit de mobiliteitsvisie van Natuur & Milieu. Omwonenden hebben ernstige geluidshinder en ademen twee tot drie keer zo veel ultrafijn stof in. Daarnaast kunnen we de klimaatdoelen simpelweg niet halen als de luchtvaart blijft groeien. Investeringen die we nu doen in uitbreiding van luchthavens kunnen we daarom al snel met veel verlies afschrijven. Investeer daarom liever in toekomstbestendige uitbreiding van Schiphol. Door de internationale spoorverbindingen voor Amsterdam en de Randstad daar te concentreren.

Met snelle en voordelige treinen verleid je reizigers uit die korte vluchten de trein in

Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar het is ook lucratieve business voor Schiphol. Aan prijsvechters voor korteafstandsvluchten verdient de luchthaven nauwelijks iets. Bovendien zijn korte vluchten relatief milieubelastend. Met snelle en voordelige treinen naar Berlijn, Antwerpen, Brussel, Parijs en Frankfurt verleid je reizigers uit die korte vluchten de trein in. Voor de reiziger is de trein naar deze steden comfortabeler dan het vliegtuig met bijbehorend in- en uitcheckcircus. Zo komt er op Schiphol (binnen de bestaande vliegcapaciteit!) ruimte vrij voor intercontinentale vluchten.

Zorgenkind

Station Schiphol is de afgelopen decennia helaas een ondergeschoven kindje geworden. De Schipholspoortunnel, het aankomst- en vertrekpunt van veel internationale treinen, is een zorgenkindje qua veiligheid. Daarnaast is de capaciteit voor treinen te laag. Zo kan de Eurostar die vanaf december gaat rijden tussen Amsterdam en Londen niet stoppen op Schiphol vanwege capaciteitsproblemen.

Niet alleen het station zelf, ook de treinverbindingen met het buitenland zijn onderontwikkeld. De spoorsector in Europa gaat niet met haar tijd mee. In Azië schieten de snelle treinen als paddenstoelen uit de grond. In Europa is het andersom: hier worden nachttreinen in rap tempo geschrapt. Terwijl we juist stappen voorwaarts moeten zetten richting het duurzame alternatief voor het vliegtuig, zetten we steeds meer stappen terug.

Voor de groeiende internationale reisbehoefte moet een volgend kabinet duurzame ruimte creëren op Schiphol. Zorg dus voor flink meer sporen en moderne incheck- en overstapfaciliteiten bij het station. Regel dat je vanaf Station Schiphol makkelijk kunt reizen naar alle grote steden in Nederland. En zorg dat het Europese spoor weer populair wordt. Met de behoeften van de reiziger van de 21ste eeuw voorop.

Lees ook: KLM-gadget geeft tips aan toeristen in Amsterdam


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

Door een profiel aan te maken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geef je aan het privacy statement en het cookiebeleid te hebben gelezen.

Deel dit artikel

De grens van het aantal vlieg­be­we­gin­gen en geluidsnormen is eerder in zicht dan verwacht

Met snelle en voordelige treinen verleid je reizigers uit die korte vluchten de trein in