OpinieTestbeleid

Waarom moet ik mij vier keer laten testen voor familiebezoek?

null Beeld

Als alle reizigers naar en uit het buitenland zich moeten laten testen en verplicht in quarantaine moeten, zoals het kabinet voorstelt, wordt familiebezoek over de grens praktisch onmogelijk, betoogt de Nederlandse Rita van Nierop die in Brussel woont en werkt.

Het kabinet wil een test- en quarantaineverplichting invoeren voor alle reizigers, ongeacht vervoersmiddel. Ik vind dit een goede zaak waar het reizigers betreft die naar een hoogrisicogebied op vakantie zijn gegaan. Waar het kabinet en de experts echter geen rekening mee houden, is dat deze maatregelen Nederlanders die in het buitenland wonen, onevenredig hard treffen. Ik schets hier mijn eigen situatie.

Ik woon en werk in België. De coronamaatregelen hebben familiebezoek in het afgelopen jaar lastig gemaakt en op dit moment is het zelfs onmogelijk. Ik mag namelijk door de huidige Belgische maatregelen tot zeker 18 april niet naar Nederland reizen. Ik houd dit vol, omdat ik mijn steentje wil bijdragen aan de bestrijding van het virus. Maar ik houd het met moeite vol, want mijn familie is me zeer dierbaar.

Twaalf dagen quarantaine

Het huidige voorstel van het Nederlandse kabinet betekent dat het voor mij nagenoeg onmogelijk blijft om mijn familie te kunnen zien. Ik moet daarvoor dan zeker twaalf dagen in quarantaine en mij vier keer laten testen.

Ik moet mij namelijk laten testen vóór ik naar Nederland reis, dan in Nederland vijf dagen in quarantaine gaan en mij op dag 5 weer laten testen. Ondertussen ben ik al langer dan 48 uur in het buitenland, dus moet ik mij bij terugkeer in België weer laten testen en zeven dagen in quarantaine gaan. Als ik dan op dag 7 opnieuw een negatieve test kan tonen, ben ik weer vrij om te gaan en staan waar ik wil.

Ik snap dat er maatregelen genomen moeten worden om de import van het coronavirus tegen te gaan. Ik hoop alleen dat er serieus gekeken wordt naar wat de maatregelen in de praktijk voor mensen betekenen. Want behalve dat een quarantaineverplichting veel tijd kost en niet altijd te combineren is met werk, moeten mensen minstens een deel van de testen zelf betalen.

Mijn oproep aan het kabinet is dan ook: maak een uitzondering in het voorstel voor familiebezoek, desnoods met een in tijd ingeperkte duur. Net zoals er een uitzondering is om partners te kunnen bezoeken. Het lijkt mij ook de hoogste tijd om op Europees niveau werk te maken van een beleid dat mensen toelaat om in tijden van een pandemie wel hun familie en geliefden te kunnen blijven zien.

Lees ook:

Waarom de testsamenleving pas in april gestalte krijgt

De sneltestsamenleving, waarin mensen na een vlugge coronatest kunnen deelnemen aan het sociale leven, is een droom die vorig jaar al ontstond. Maar terwijl in andere landen de contouren van zo’n samenleving ontstaan, worden sneltests in Nederland nog niet gebruikt voor de heropening van de samenleving. Hoe kan dat? Een reconstructie in drie bedrijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden