null Beeld

Lezersreacties

Waarom liepen Kamerleden niet weg bij Baudet?

Redactie Trouw

Opstappen

Uniek in de Nederlandse parlementaire geschiedenis, het vertrek van het kabinet uit de Tweede Kamer tijdens een ondermijnende bijdrage van Thierry Baudet (Trouw, 22 september). Maar waar bleven de Kamerleden zelf? Zíj hadden ’s lands vergaderzaal moeten verlaten.

Adriaan Rodenburg Haringhuizen

Opstappen (2)

Zeer velen – en ik ook – zullen de aanval van Baudet op Kaag ten zeerste afkeuren. Die was hoogst ongepast. Maar wat mij het meest zal bijblijven is de zichtbare non-verbale frustratie van Kaag richting de voorzitter van de Kamer. Ze leek naar Vera Bergkamp te willen uitschreeuwen: ‘Ontneem die man direct het woord’. Die reactie past niet bij iemand die ooit premier wil worden.

Jan Tolsma Sellingen

Opstappen (3)

Ik vind dat de redactie andere keuzes moet maken met de foto’s. Kijk meer naar positieve zaken en beeld Baudet niet zo groot af als nu (Trouw, 22 september). Een pasfoto van hem is al te veel.

Rinie Donselaar Waarder

Grunberg

Kunt u Arnon Grunbergs stage bij de SGP alstublieft verlengen? Ik vind zijn verslagjes hartverwarmend.

Henrieke Herber Houten

Kloof

De laatste tijd zie je weer de discussie over hoog- versus laagopgeleid in de krant (Opinie, 20 september). Het wordt neergezet als een kloof die niet weggaat. Maar er zijn mensen die praktisch gericht zijn en anderen theoretisch. Die groepen hebben elkaar nodig in het verdere leven. Wil je recht doen aan het vak dat iemand uitoefent, praat dan over praktisch en theoretisch opgeleid.

Jaap Troost Tilburg

Boeren

Prinses Beatrix lijkt geschokt te zijn door de boerenprotesten (Trouw, 21 september). Ik heb begrip voor de moeilijke positie van veel boeren in dit land, maar nauwelijks voor de acties op snelwegen en zeker niet voor de actie op Prinsjesdag. Het was beschamend om te zien én te horen hoe zij hun ongenoegen richtten tegen de Oranjes, die niets met de agrarische politiek van dit kabinet te maken hebben. Het restje sympathie dat ik nog voor hun acties had, is nu echt verdwenen. Nederlanders staan bekend om hun directe en vaak onbeschaamde gedrag, dat voortkomt uit een misplaatste opvatting dat zij alles mogen zeggen en doen. De wijze waarop verreweg de meeste Britten in de afgelopen periode met respect afscheid van hun staatshoofd hebben genomen, zou in ons land nauwelijks mogelijk zijn. De boeren moeten in dialoog gaan met politici en instanties.

Gert Kuiper Zeist

Warmtepomp

Bestaanszekerheid en koopkracht worden nogal eens verward bij de te nemen maatregelen omtrent inflatie. Warmtepompbezitters willen worden beloond voor hun investering en ‘profiteren’ niet genoeg van een prijsplafond, is nu te horen (Trouw, 21 september). Maar een investering niet snel terugverdienen is fundamenteel iets anders dan de huur en boodschappen niet meer kunnen betalen. We moeten alles uit de kast trekken om te voorkomen dat bijna een miljoen mensen in armoede afglijden. Koopkracht behouden moet ten opzichte daarvan van secundair belang zijn.

Theresa Song Loong Utrecht

Warmtepomp (2)

Het prijsplafond gaat gelden voor 1200 kuub aan gas en 2400 kilowattuur (kWh) stroom. De energie van 1200 kuub gas komt overeen met ongeveer 12.000 kilowattuur (kWh). Als de warmtepomp een rendement heeft van 500 procent, zou het dus redelijk zijn om 1200 kuub gas in te ruilen voor 2400 kilowattuur (kWh).

Jaap Hartog Garmerwolde

Pakistan

Pakistan stelt het Westen verantwoordelijk voor de grote watersnoodramp door klimaatveranderingen. Schuld of geen schuld, laten wij vanuit het rijke Westen in ieder geval hulp verlenen aan mensen die niets meer hebben. Is er al een gironummer beschikbaar gesteld?

Elise Poppema Oosterbeek

Een slag in de rondte

Anna van Zoest, het nieuwe hoofd van de Atlantische Commissie, ‘liep rond’ op het Navo-hoofdkwartier in Brussel (Personalia, 21 september). Mijn feministische hart schrikt van die tamelijk respectloze omschrijving van haar eerdere functie. Schrijft u ook zo over mannen? Of is mijn reactie te ‘woke’?

Mariamartha Boonstra-Wijnkoop Den Bosch

Weerbaarheid

Dank voor het voortreffelijke artikel met filosofe Svenja Flasspohler (Religie & filosofie, 17 september). Weerbaarheid, een bijna vergeten woord in deze tijd waarin woorden als kwetsbaarheid en slachtoffer de boventoon voeren. Ouders overladen kinderen te pas en te onpas met complimenten maar het leven vraagt om weerbaarheid waardoor je tegenslagen leert incasseren. Het geeft zelfvertrouwen en kracht wanneer je niet wegloopt voor eigen verantwoordelijkheid.

Petra van der Zee Landsmeer

No-nomade

Iedereen is vrij om zijn keuzes te maken. Maar het gezin dat leeft in een verbouwd vrachtwagentje (Duurzaamheid & natuur, 21 september) zijn anders dan de krant beschrijft geen nomaden. In mijn ogen leiden ze een parasitair bestaan op de maatschappij waar ze zogenaamd ‘vrij’ van zijn. Hoever komen ze nog, als ze geen gebruik kunnen maken van schoon water, diesel, gekochte levensbehoeftes als kleding, voedsel en medicijnen? Allemaal geproduceerd door de malloten die, zoals zij het omschrijven, ‘dag in dag uit naar kantoor gaan en zich uit de naad werken’.

Mathieu Rutten Eindhoven

Wat is woke?

Ook Esther van Fenema mengt zich in de discussie over woke en anti-woke (Trouw, 21 september). In zowel Amerika als hier kent die discussie geen heldere definities. Met als resultaat dat beide partijen elkaar beschuldigen van van alles en nog wat. In de VS gaat deze discussie bovendien veel verder dan hier. Daar is bijvoorbeeld discussie over wetten die aandacht voor woke in het onderwijs verbieden. Voor mijzelf gebruik ik de definitie voor woke uit de Dikke van Dale: zelfbewust en gespitst op sociaal onrecht en racisme. Anti-woke is voor zover ik kan nagaan alles wat daartegen is. Ook Van Fenema is niet erg specifiek. Zij noemt een cabaretier die een media-ondernemer op de hak neemt als voorbeeld van het gevaar van woke. Vervolgens past zij, als psychiater, psychoanalyse toe op woke. Ik zou benieuwd zijn geweest naar haar psychoanalyse van anti-woke. Het eenzijdig aandacht besteden aan één kant van de zaak draagt bij aan de polarisatie.

P.M. van Dijk Blitterswijck

Record

Nathan Crimp (22) heeft deze week de Britse trots verdedigd door als eerste in de wereld in zeventien uur zevenenzestig pubs te bezoeken en daar iets te drinken (Trouw, 21 september). We leven in een wereld waarin dit nieuws is.

Toon Rieter Reuver

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden