null Beeld

Lezersreacties

Waarom kunnen gepensioneerden niet helpen op Schiphol?

Redactie Trouw

Laat meer ministeries investeren in cultuur

Staatssecretaris Gunay Uslu investeert in ‘makers’, zo laat zij in haar herstelplan voor de culturele en creatieve sector zien. Haar aanstekelijk enthousiasme voor veel verschillende vormen van cultuur is een warm bad voor velen, ook voor haar directe collega’s. Heel goed dat Uslu kabinetsleden meeneemt naar theaters, musea en festivals. In een ideale wereld voelen kabinetsleden zelf aan den lijve hoe cultuur ook hun overvolle agenda’s kan verlichten en verrijken. Jezelf de tijd gunnen voor een live ervaring. ­Genieten, voelen, leren, want zelf (be)leven en geïnspireerd raken. Cultuur in het kabinet. Wat zou het dan mooi zijn als de minister van onderwijs, cultuur en wetenschap substantieel ging bijdragen aan kunstonderwijs vanaf de basisschool (want daar komen de makers vandaan) en als het ­ministerie van economische zaken zou helpen de makers in beeld te brengen. Kunnen zij ook wat geld verdienen en hoe kan het publiek kennismaken met hun verhalen in woord, beeld en klank? Wat zou het mooi zijn wanneer cultuur wordt gedragen door het gehele kabinet, met financiële bijdragen vanuit verschillende departementen voor al die cruciale momenten in de kunst: voor makers in de dop en voor makers aan de top. En dan mag Uslu als bevlogen ambassadeur de gulle geldstromen richting geven, mijn zegen heeft zij.

Dorien van Londen, ’s-Graveland

Actuele Cruijff

Zoals Ajax, Vitesse en nu Feijenoord gemerkt hebben is de uitspraak van Johan Cruijff weer actueel: Italianen kennen niet van je winnen maar je ken wel van ze verliezen.

Ron Keet, Roswinkel

Het banale kwaad

‘Adolf Eichmann was een kille moordenaar, geen makke bureaucraat’, kopte Trouw naar aanleiding van de documentaire van Yariv Mozer (26 mei). Een moordenaar was hij zeker: een laffe moordenaar. Eichmann zag alleen maar namen, geen gezichten. Dit type kan zijn slachtoffer in de ogen kijken en alsnog om het leven brengen. Maar is dit een uitzonderlijk monster van een mens, vraag ik me af? Want ik denk meteen aan de mensen die Joodse onderduikers (ook kinderen!) hebben verraden en uitgeleverd. Als we Eichmann tot duivel maken, dan verplaatsen we hem naar de hel, maar ik weet zeker: de Eichmanns, die zitten gewoon onder ons. Dus wat heeft de nieuwe film van Yariv Mozer voor zin? In plaats van te willen bewijzen hoe monsterlijk Eichmann was en ons daarmee van hem te distantiëren, zou je beter op zoek kunnen gaan naar het banale kwaad in óns. Eichmann is geen monster, maar een spiegel.

Manja Timmer-Glawe, Breukelen

Ongehoord Nederland

Stevo Akkerman heeft groot gelijk (Trouw, 25 mei). Ongehoord is het dat de zender Ongehoord Nederland meteen een punt maakte van het verbod op Russische zenders.­ Beter is het zulke programma’s te voorzien van een permanent zichtbaar lopende band met ‘Dit is Russische oorlogs­propaganda’. Een slimme techneut moet dat toch kunnen klaren.

Henk Kraaijnenbrink, Borbe

Cultuurbesef

Voor het herstel van de cultuursector wordt de komende jaren 130 oplopend tot 170 miljoen extra uitgetrokken. De coronacrisis zou de boosdoener zijn geweest. Maar dat niet alleen: ook de afbraakpolitiek van de vorige kabinetten, waaronder 200 miljoen aan structurele bezuinigingen en niet te vergeten beschamende uitlatingen van diverse politici hebben deze sector alleen maar uitgehold. Gezelschappen van klompendansers tot theater, muziekscholen en orkesten, volksgebruiken zijn verdwenen of staan onder druk. Voor het stimuleren van ons cultuurbesef hebben we meer nodig dan alleen het tv-programma van de Van Rossems. Denk bijvoorbeeld aan een cultuurpas voor elke Nederlander. Het gratis of met korting ­bezoeken van een aantal specifieke evenementen en musea. Ook het ­stimuleren van festivals met eigen of streekgebonden volksgebruiken. Nieuw elan voor een betere, positieve samenleving!

Leo Torn, Kampen

Mark Ruttes levensstijl

Graag reageer ik op ‘De bedrieglijke eenvoud van Ruttes levensstijl’ in de rubriek Plein 2 (Trouw, 25 mei). Wat flauw om de spulletjes van Rutte qua prijs onder de loep te nemen. Van mij mag het over z’n mobiel gaan, maar om de prijs van z’n fiets af te keuren is belachelijk. Hoeveel ­Nederlanders betalen die prijs niet omdat ze ook altijd fietsen? Dat is toch beter dan zich in een Mercedes te laten rijden? Tja, en zijn pak hoeft hij toch niet bij Marktplaats te ­kopen? Waarom mag iemand die goed verdient niet iets duurders aanschaffen? Had maar boven het stuk gezet: ‘We hebben de pest aan Rutte’, dan was het meteen duidelijk.

Didi Garssen, Abcoude

Mark Ruttes levensstijl (2)

Als parlementair verslaggevers niets beter te doen hebben dan geklets over de outfit van onze premier, vul dan de ruimte bijvoorbeeld met een leerzame schaakrubriek.

L. de Jonge, Hoogeveen

Mark Ruttes levensstijl (3)

In de rubriek Plein 2 werd gewag ­gemaakt van de Saab van onze minister-president. En dat vroeger Saab-rijders elkaar groetten als ze ­elkaar passeerden. Als fervente Saab-rijder kan ik u echter verzekeren dat dit nog steeds het geval is; sterker nog, het lijkt wel of het de laatste jaren juist is toegenomen. Dat wilde ik u toch even laten ­weten.

Peter de Jong, Groningen

Transgenderwet

Transgender-kritische feministen hebben bezwaren tegen de nieuwe transgenderwet. Het commentaar van Trouw: de feministen verliezen het belang van de transgenders uit het oog (24 mei). Dat kan zijn, maar hun bezwaren blijven overeind. Het commentaar over deze kwestie vond ik nietszeggend.

G. Wilcke, Malden

Personeelstekort

Iedereen wil dat mensen in de zorg en het onderwijs meer uren gaan werken. In die beroepen werken veel vrouwen. Laat de regering dan ook een gezinsvriendelijker beleid gaan voeren, naar Zweeds en Noors voorbeeld. Vrouwen hebben daar veel langer geboorteverlof (evenals hun partner), waarna de kinderopvang en voorschoolse trajecten beter geregeld zijn. Dat geeft kinderen een betere start en ouders de kans om een goede balans te vinden tussen werk en privé. Dat betaalt zich terug in tevreden werknemers die wellicht meer uren kunnen werken.

Julia Vlek, Amstelveen

Personeelstekort (2)

Ik vraag me af waarom men niet ­gepensioneerden vraagt om in te vallen op Schiphol. Dit moet men dan belastingtechnisch aantrekkelijk maken. Het viel me enkele jaren geleden op in de VS dat er daar zoveel ouderen werkten op de luchthaven. In Amerika is men niet zo met leeftijd bezig zoals hier. Zolang je het werk goed kunt doen, ben je welkom.

Marten Krekt, Oostvoorne

Survivaltocht

Sofie van de Waart ziet een leuke werkweek voor middelbare scholen voor zich: een groep pubers met zware rugzakken onder leiding van de docenten die uitleg geven over planten, taal en cultuur. Ik raad haar aan zich eens te verdiepen in het curriculum van de bovenbouw van de vrije school, waar alle 14 -jarigen op survivaltocht gaan in de Ardennen. Over culturele en persoonlijke vorming gesproken! Bedankt overigens voor de leuke verslagen van een stukje camino met dochter.

Gertien Oosterhoff, Zuidlaren

Hemelvaartsdag

‘De liefde van Jezus kan me soms zomaar overvallen’. De uitspraak van Kim-Lian van der Meij (Verdieping, 25 mei) die de rol van Maria Magdalena speelt in The Passion Hemelvaart, raakte mij. Het is de essentie van Jezus’ korte leven op aarde. Voor veel mensen is Hemelvaartsdag een vrije dag met misschien dauwtrappen in de vroege morgen. In het AD pleitte Theoloog des Vaderlands Tabitha van Krimpen voor meer aandacht voor deze schakel tussen ­Pasen en Pinksteren. Elke zondag klinkt in veel kerken een goed verhaal, maar laat dat niet binnen die muren blijven. Volgens haar moet er een soort marketing zijn die mensen over de drempel trekt. Niet als doel maar als middel. In zo’n maatschappij leven we nu eenmaal. De inhoud van het geloof is goed, maar de verpakking moet worden aangepast, aldus deze jonge theoloog. Ik was het helemaal met haar eens!

Truus Groothuis, Culemborg

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden