OpinieVaccins

Waarom ik mijn boosterprik (nog) niet ga halen

null Beeld Anita Huisman
Beeld Anita Huisman

Met plezier heeft ze haar twee vaccins gehaald, en het liefst zou ze de derde halen. Maar Mariëlle Moret, lezer te Gorinchem, komt niet van het idee af dat ze voor haar beurt gaat.

Mariëlle Moret

Oxfam berekende dat in het huidige priktempo het tot 7 oktober 2078 duurt voordat alle inwoners van Soedan volledig gevaccineerd zijn. Over dit bizarre gegeven verschenen eind vorig jaar enkele artikelen. De oorzaak van deze ‘vaccinapartheid’? Een pijnlijk samenspel van de farmaceutische industrie, die weigert afstand te doen van patenten, en rijke landen die, ondanks hun beloften over eerlijk delen aan Covax ongegeneerd coronavaccins hebben gehamsterd.

Ondertussen lijkt de discussie hierover volledig verstomd, zijn wij toe aan onze derde prik en houden we ons vooral bezig met de – in dit licht bezien nogal decadente – discussie over bijwerkingen en langetermijneffecten. Een discussie waaruit blijkt dat onze blik inmiddels volledig naar binnen is gericht, terwijl een pandemie me nu bij uitstek iets lijkt om op mondiaal niveau aan te pakken. Maar wat onszelf betreft: deze aanpak heeft ook een nadelig effect voor ons eigen hachje. Immers: vanwege deze ongelijke verdeling blijven virusmutaties ons via andere landen bereiken.

Geen vaccinscepticus

Ik ben geen vaccinscepticus, ik kon zelfs niet wachten om mijn mouw op te stropen voor de eerste twee doses. Het leven kon weer beginnen! Ook deze derde prik haalde ik liever gisteren dan vandaag. Waarom ik mijn afspraak nog niet gemaakt heb? Het gevoel dat ik voor mijn beurt ga, kan ik niet van me afschudden. Ik ben een jonge, gezonde vrouw en als thuiswerker heb ik momenteel weinig contacten. De kans dat ik een gevaar vorm voor mijn omgeving of de ic-capaciteit acht ik vrij klein. In elk geval zou mijn vaccin momenteel elders veel meer kunnen betekenen.

Natuurlijk begrijp ik dat mijn geweigerde vaccin niet naar Afrika zal worden verstuurd. Zoals altijd met principiële keuzes kan ik ze alleen voor mezelf maken. Maar die mogelijkheid heeft iedereen, en samen kunnen we zorgen voor een betere verdeling van vaccins.

Minister Kuipers staat aan het begin van zijn ambtstermijn. Laat hij haast maken met het nakomen van Nederlands belofte aan Covax en zich inspannen voor opschorting van patenten op vaccins. Inderdaad: Nederland alleen kan geen einde maken aan vaccinapartheid. Maar als het mij, eenvoudig burger, lukt om dit opnieuw onder de aandacht te brengen, lukt het hem om ermee aan de slag te gaan. Als hij zijn mouwen opstroopt voor een eerlijkere vaccinverdeling, dan beloof ik mijn mouw op te stropen voor de booster.

Lees ook:

‘Witte redders’ zijn niet nodig, steun Afrikaanse wetenschappers bij eigen onderzoek

De rest van de wereld zal baat hebben bij de ervaring van Afrikaanse wetenschappers in het bestrijden van pandemieën, betoogt Samuel Muhula, hoofd Onderzoek & Innovatie bij Amref Flying Doctors.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden