Opinie

Waarom gemeenteraadsleden meer financiële vergoeding moeten krijgen

De Rotterdamse gemeenteraad Beeld ANP
De Rotterdamse gemeenteraadBeeld ANP

Een raadslid van nu is niet alleen op het gemeentehuis aan het werk, maar ook in de wijk en ook op andere tijden. Dat vraagt om een uitgebreidere vergoeding, menen Jan van Zanen, voorzitter van de VNG en Josee Gehrke, bestuurslid VNG.

Jan van Zanen en Josee Gehrke

We staan aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen en dus ook van de installatie van een nieuwe gemeenteraad in 335 van de 380 Nederlandse gemeenten. Vol enthousiasme beginnen binnenkort 7979 raadsleden aan een nieuwe periode van vier jaar werken als volksvertegenwoordiger. Sommigen zijn herkozen, anderen doen het voor het eerst, maar iedereen heeft een vers mandaat van de kiezer. Het is belangrijk om het nieuwe elan van onze raadsleden vast te houden en daarom moeten we ons sterk maken voor een betere ondersteuning van en hogere vergoeding voor deze ‘ruggengraat van de democratie’.

Werken als raadslid doe je in vrijwel alle gevallen naast een reguliere baan, een opleiding of een eigen bedrijf. Dat betekent dat raadsleden ervaring meebrengen uit alle sectoren van de samenleving en de economie en dat is belangrijk. Maar het betekent ook dat de lokale democratie veel van raadsleden vraagt: wekelijks 15.9 uur volgens het gelijknamige rapport van de Raad voor het Openbaar Bestuur.

Wij vinden dat deze extra werkbelasting moet worden gecompenseerd. Dat is goed voor het raadslid, de raad en de democratie. Niemand gaat de gemeenteraad in om er rijk van te worden, maar met een redelijke vergoeding kunnen raadsleden verlof kopen en ondersteuning betalen. Zeker in kleinere gemeenten (tot 40.000 inwoners) is de vergoeding op dit moment absoluut onvoldoende en het is niet wenselijk dat mensen uit financiële overwegingen afzien van het raadslidmaatschap of halverwege hun lidmaatschap moeten beëindigen. We willen immers een zo goed mogelijke afspiegeling van onze inwoners in de gemeenteraad hebben en houden.

Uit recent onderzoek van raadslid.nu blijkt dat 86 procent van de zittende raadsleden een hoge tot zeer hoge werkdruk ervaart. In dat licht is het een wonder dat zovelen zich gelukkig opnieuw verkiesbaar stellen, maar het betekent ook iets voor de nieuwe raadsleden. Want als we niets doen, wordt het alleen maar ‘drukker’. Gemeenten krijgen steeds meer taken; recentelijk de enorme decentralisatie op het terrein van zorg en welzijn en straks de uitvoering van de nieuwe Omgevingswet. Dat moet niet alleen allemaal goed worden uitgevoerd, maar ook goed worden gecontroleerd. En dat is een kerntaak van onze gemeenteraden.

Unieke kans

De VNG ondersteunt de raadsleden bij het verder ontwikkelen van hun kennis en vaardigheden om het raadswerk, onafhankelijk van de politieke kleur, zo goed mogelijk te doen. Maar dat is niet genoeg. Een moderne en vitale lokale democratie vraagt om veel contact tussen gekozen bestuurders en de inwoners. Meer en meer worden mensen uitgenodigd om mee te denken en te praten over hun eigen straat, buurt of dorp. Daarmee verplaatst het werk van een raadslid zich van uitsluitend in het gemeentehuis en in de avonduren, naar de wijk, dorpshuis of gezondheidscentrum, op alle uren van de dag.

Het werk van raadsleden wordt alleen maar interessanter. De kwaliteit van de besluiten gaat ongetwijfeld omhoog door allerlei nieuwe vormen van samenwerking en overleg. Maar dit lukt alleen met goede ondersteuning en een adequate vergoeding en dat moet structureel georganiseerd en gefinancierd worden.

Dan is het mooi om in het Regeerakkoord te lezen ‘De ondersteuning van raadsleden zal worden verbeterd’, maar niet om het daar dan verder bij te laten. Bij de VNG staan we klaar voor de inhoudelijke ondersteuning, het Rijk mag niet achterblijven bij de financiële ondersteuning. Minister Ollongren (binnenlandse zaken) heeft een unieke kans onze nieuwe raadsleden meteen een goede start te geven.

Lees meer over de aankomende gemeenteraadsverkiezingen via trouw.nl/gemeenteraad2018. Daar vindt u bijvoorbeeld ons artikel met 10 tips voor een geslaagde formatie in de gemeente.

En hoe doe je dat, campagne voeren als partij na een pijnlijk moment? Kijk naar de VVD en je weet precies hoe dat moet. Die partij behoorlijk ervaren in doorgaan na een schadegeval.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden