OpinieHiphop
Waarom FunX ondanks kritiek ook ‘foute’ hiphop-teksten draait
‘Foute’ rapteksten moeten op de radio te horen kunnen blijven, vindt Niels Hoogland, zendermanager bij radiozender FunX. Bij het geluid van de straat hoort rauwe taal, en meeste jongeren voelen de grens tussen realiteit en fictie namelijk haarscherp aan.
Generaties zijn opgegroeid met het cliché ‘seks, drugs & rock ’n roll’, maar als het om ‘foute’ rapteksten gaat moet er verantwoording worden afgelegd. Zo sprak Hannah Boerstra NPO FunX onlangs aan op haar maatschappelijke verantwoordelijkheid (‘Foute rapteksten hebben echt invloed’, Opinie, 29 januari). Het ging om teksten in een deel van de muziek op FunX, vooral wegens seksualisering van vrouwen, bijvoorbeeld: ‘Fuck die vieze sletten, jouwe die is niet zo lekker’ (Boef, 2019), ‘Ga op je knieën’ (Bizzey, 2022).
Als dominante jongerencultuur is urban snel het mikpunt van kritiek, maar is dat eerlijk? Hiphop heeft sinds de jaren tachtig altijd het geluid van de straat vertegenwoordigd. Daar hoort een rauwe taal bij. Dat is voor sommige luisteraars wennen, maar dat maakt het echt en dat is een deel van de aantrekkingskracht.
Deze taal komt niet alleen van mannelijke artiesten: luister maar eens naar Rihanna, Cardi B en Latifah: sterke vrouwen die ‘in control zijn’ en geen blad voor de mond nemen. Ik vraag me af: waarom genieten we massaal van series als Breaking Bad en Game of Thrones, maar vinden we deze muziek grensoverschrijdend en moet het van de radio? Staan we open voor het idee dat rapteksten fictieve verhalen kunnen zijn en dat wij het niet met alles eens hoeven te zijn dat bij FunX te zien en te horen is? De meeste jonge mensen voelen haarscherp aan waar de grens tussen realiteit en fictie loopt.
Maatschappelijke thema’s bespreken
Wat niet wil zeggen dat seksisme, grensoverschrijdend gedrag of discriminatie niet besproken hoeven te worden. FunX doet dat ook en bereikt daar grote aantallen jongeren mee. Als wij stoppen met het draaien van deze muziek, stappen luisteraars wel naar YouTube en Spotify, waar deze gesprekken niet live gevoerd worden. Juist dan mist de context die Boerstra zoekt. Vorige week besteedden we aandacht aan de petitie voor betere wetgeving tegen seksuele intimidatie op de werkvloer. Wekelijks bespreken we diverse maatschappelijke thema’s. Want FunX staat voor gelijkheid en diversiteit, met respect voor een ander.
Sinds de publicatie is de kop van het artikel van Hannah Boerstra al aangepast en roept ze op tot context bij de muziek, in plaats van het weren van controversiële muziek. Die context is er al, we nodigen haar van harte uit om eens vaker te luisteren.
Lees ook:
Foute rapteksten hebben echt invloed. De NPO kan die daarom niet zomaar uitzenden
Als de publieke omroep openlijk grensoverschrijdende teksten uitzendt, hoort daar altijd commentaar bij, vindt Hannah Boerstra, adviseur bij Diversion.