De vraag vanMonic Slingerland

Waarom emigreren naar Duitsland als verhuizen naar Drenthe ook kan ?

null Beeld
Monic Slingerland

“Vol hè.” Tijdens elke wandeling hier in de polder is dit een vast onderdeel. En erg flauw, want doorgaans zijn er in de weilanden alleen wat koeien te zien. Verder geen mens. Maar de feiten tonen dat Nederland inderdaad een heel dichtbevolkt land is. We staan op plaats 29, net boven India. De Verenigde Staten zijn een middenmoter op plaats 117. Met ruim 17 miljoen inwoners is ons land al veel voller dan in 1950 voor mogelijk werd gehouden. Toen naderde het magische aantal van 10 miljoen. Gevreesd werd voor een tekort aan grond, voedsel en werkgelegenheid. Emigratie naar dunbevolkte landen als Canada en Australië werd aanbevolen. Een half miljoen Nederlanders vertrok. Verhuizen naar Duitsland was in de jaren vijftig te beladen, maar inmiddels niet meer. Getrokken door de lage huizenprijzen, de minder grote drukte en toch de betrekkelijk kleine afstand tot familie hebben tienduizenden Nederlanders zich de afgelopen twintig jaar in dat buurland gevestigd.

Maar het kan nog makkelijker. Ook in Nederland zijn regio’s waar ruimte is, de huizenprijzen niet zo exorbitant hoog als in Amsterdam of Utrecht en waar je kunt wandelen zonder een mens tegen te komen.

Op de opiniepagina stond deze week een lofzang op de regio’s buiten de Randstad. De Limburgse Statenleden Karin Straus en Jonathan Felix (VVD) hielden een pleidooi om meer te investeren in die regio’s. Liever woningen bouwen in Drenthe of Gelderland dan in de grote steden. Liever beter openbaar vervoer in ‘de provincie’ en goed internet.

Ruimte genoeg

Zelf ben ik al meer dan tien jaar geleden van de stad naar een dorp verhuisd. Om me heen zie ik meer voorbeelden, vooral de laatste tijd. Ik heb geen heimwee naar de stad.

Door de coronacrisis is er nog iets bijgekomen. Collega’s die in een drukke stad wonen klagen allemaal over het gebrek aan discipline op straat. Afstand houden, mondkapjes dragen, het gebeurt weinig. Dat zorgt voor een gevoel van onveiligheid. In een dorp is het makkelijker om met een grote boog om elkaar heen te lopen, ruimte genoeg.

De verwachting is dat thuiswerken veel gangbaarder zal blijven dan tot voor de crisis gebruikelijk was. Bedrijven hebben hun werknemers daarvoor faciliteiten geboden, voor zover het werk dat toelaat. Dat wordt niet meer teruggedraaid. Daarmee is de noodzaak om dicht bij het bedrijf te wonen voor velen van ons minder groot geworden.

Waarom dan niet gekozen voor een ‘migratie’ naar een streek in Nederland waar rust is en ruimte en waar de huizen betaalbaar zijn? Dichterbij dan Canada of Duitsland. Of is het toch nog steeds zo dat ‘verhuizen naar Duitsland’ klinkt als een interessante optie en ‘verhuizen naar Drenthe’ als iets sneus?

Denkt u dat verhuizen weg uit de Randstad een trend wordt?

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden. Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden