ColumnStikstofwet

Waar zit CDA’er Derk Boswijk op te broeden?

null Beeld
Wilma Kieskamp

Op de dag dat de onderhandelingen over een landbouwakkoord compleet vastliepen, stuurde CDA-Kamerlid Derk Boswijk een filmpje de wereld in. Van een polder onder een Hollandse wolkenlucht. Met zingende weidevogels en felgele boterbloemen langs natte vennetjes. De boer van wie deze akkers zijn, heeft de omslag naar een ander soort landbouw allang gemaakt.

Zie je wel, het kán gewoon, wilde Boswijk maar aangeven. De landbouwsector in Nederland is volgens het Kamerlid goed in staat om op een andere manier te gaan functioneren. Zijn partij is de noodzaak daarvan de laatste jaren ook gaan inzien.

“Het CDA gaat niet op de oude toer door”, zei hij vlak voor de verkiezingen. “In mijn partij is lang gezegd: we moeten de tweede landbouwexporteur ter wereld blijven. Dat vind ik de meest onzinnige stelling die er is.” Boeren moeten in balans komen met de natuur en ondertussen een goede boterham kunnen verdienen, is zijn stelling.

Sisyphus van het stikstofbeleid

Boswijk is iemand om in de gaten te houden, zeker nu de politieke spanning oploopt in Den Haag. Onvermoeibaar doorkruist hij het land om boeren te overtuigen. En om complottheorieën te weerleggen – zijn tragiek is dat het beide tot nu toe niet lukt. In een videoboodschap ontkrachtte hij deze week nog geduldig de mythe dat Nederland voedsel moet blijven exporteren omdat anders de honger in Afrika toeneemt.

Als de Sisyphus van het stikstofbeleid duwt de CDA’er almaar de steen omhoog die ook telkens weer naar beneden rolt. Zijn probleem: boeren wijzen het nieuwe landbouwverhaal van de partij voorlopig af. Bovendien stelt zijn eigen partij inmiddels voor om het rustiger aan te doen met het stikstof, iets wat Boswijk inmiddels steunt. “Nee, de natuur valt in 2030 niet om.”

Hoe gaat dat, nu er spannende weken aanbreken? De heronderhandelingen over stikstof gaan op korte termijn beginnen. Politiek leider Wopke Hoekstra zou voor de zomer duidelijkheid scheppen over waar het CDA staat. En wat de partij nu écht wil. Een kabinetscrisis hangt al maanden in de lucht.

Zelfs al zou Hoekstra meer tijd willen kopen, het gaat niet meer. De ministerraad moet een beslissing nemen over de stikstofwet. Die moet binnenkort naar de Raad van State worden gestuurd, met als belangrijke vraag: welk jaartal wordt de stok achter de deur om stikstof snel terug te dringen?

Of een oplossing, òf een breuk

Alle gezichten zullen in de ministerraad naar Hoekstra draaien. Hij kan niet meer verwijzen naar de provincies. De nieuwe provinciebesturen onder leiding van BBB zijn er nog lang niet. Er is voorlopig geen provinciale nieuwe werkelijkheid. En daarmee keert het stikstofprobleem terug naar politiek Den Haag. Het wordt gewoon een beslissing binnen het kabinet. Of het kabinet komt tot een oplossing óf het wordt een breuk. D66 en VVD hebben als verzoek neergelegd of het CDA nog wel even wil bewijzen dat een alternatief CDA-stikstofplan net zo effectief is.

De redding moet komen van Derk Boswijk. Hij is druk bezig, vertelde hij onlangs in de Tweede Kamer, om te overleggen met wetenschappers, de agrarische sector en natuurbeheerders. Hij verwacht dat het CDA in de aanstaande heronderhandelingen kan komen met een “geloofwaardig verhaal”. Is er dan toch nog een oplossing die niemand eerder heeft gezien? Waar zit Derk Boswijk op te broeden? Dat wordt de grote vraag.

Politiek verslaggever Wilma Kieskamp schrijft om de week een column vanuit politiek Den Haag. Lees haar eerdere columns hier terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden