OpinieAardbewoner

Waar zijn nog molshopen te vinden?

Molshopen zijn in de groene graslanden niet te vinden. Zijn er te weinig wormen of is de melkveeweide teveel bemest, vraagt lezer Hendrik Luning uit Ruinerwold zich af.

We gaan ze weer horen, de vogels in bomen en struiken. Dat laat Koos Dijksterhuis in de krant weten. En oud-minister Pieter Winsemius pleit voor een inclusieve melkveehouderij, waarbij ook de uiterst kwetsbare weidevogels een overlevingskans hebben. Hij hoopt ze in de toekomst ook te horen.

Maar hoe staat het met een andere aardbewoner die we niet horen en die we niet zien, en vaak ook liever niet: de mol? Doordat het werk op het land enige tijd heeft stilgelegen is momenteel goed te zien waar de mol actief is.

Waar zijn nog molshopen te vinden? Ze zijn niet aan te treffen in de echt groene graslanden. Eigenlijk zijn mollen in Nederland op dit moment enkel waar te nemen in bermen en de wat ruigere weilanden.

Het zit de reguliere melkveehouderij op dit punt mee: de mol hoeft nauwelijks nog door hen te worden bestreden. Het melkveeweidebedrijf is blijkbaar ‘mol-exclusief’ geworden.

Het diertje verdwijnt vanzelf. Maar wat is daarvan de oorzaak: dat er te weinig regenwormen en insectenlarven zijn? Of komt het doordat de grond minder beweid, meer bewerkt en met mest wordt geïnjecteerd?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden