OpinieSekseverschillen

Waar is de vrouwelijke proefpersoon?

null Beeld
Beeld

In de testfase van coronavaccins is geen onderscheid gemaakt tussen seksen. Terwijl ook elders blijkt dat dit verschil maken ertoe doet en vrouwenlevens op het spel staan, aldus Stefan Gaillard, woordvoerder volksgezondheid Stadsbelang Utrecht.

Stefan Gaillard

Wereldwijd komen meer meldingen binnen van vrouwen dan van mannen over bijwerkingen van coronavaccins. Symptoom van het zwalkende coronabeleid, maar ook van het stelselmatig negeren van verschillen tussen mannen en vrouwen in onderzoek.

De Groene Amsterdammer en Trouw (de Verdieping, 7 april) beschreven dit probleem. In 2010 adviseerde de Wereldgezondheidsorganisatie lichamelijke verschillen mee te nemen in onderzoek. Onderzoeksjournalist Caroline Criado-Perez schreef het boek Invisible Women over de problematische omgang met vrouwelijke proefpersonen. Niet alleen in de medische wereld, maar bijna overal.

Mannen en vrouwen verschillen van elkaar in onder andere hormoonhuishouding, hoeveelheid vetweefsel en lichaamslengte. Daardoor is de interactie van mannen met de omgeving soms anders. Denk aan iets alledaags als keukenkasten: als die op een hoogte hangen voor de gemiddelde persoon, zullen mannen er makkelijker bij kunnen. Deze verschillen kunnen van levensbelang zijn binnen de geneeskunde.

De cijfers zijn schrikbarend

De cijfers zijn schrikbarend. De tijd tussen een hartaanval en hulp zoeken is bij vrouwen ongeveer drie keer zo lang als bij mannen, vooral door te laat herkennen van de symptomen. Het standaardbeeld is gebaseerd op mannelijke symptomen. Autismespectrumstoornissen worden vaker en eerder gediagnostiseerd bij mannen: bij vrouwen meestal pas na hun twintigste, bij mannen doorgaans al in hun jeugd.

Ook op andere gebieden is dit te zien. Autogordels zijn gemaakt voor lichamen zonder borsten, dus gordels beschermen vrouwen minder tijdens ongelukken. Vrouwennekken zijn gevoeliger, maar daarmee wordt weinig rekening gehouden bij de vormgeving van auto’s. De meeste whiplashslachtoffers zijn vrouw.

Waarom wordt er niet meer rekening gehouden met vrouwen in onderzoek? Waar is de vrouwelijke proefpersoon? Er staan vrouwenlevens op het spel. Eenieder die daarom geeft, van linkse feministen tot rechtsconservatieven, zou meer aandacht moeten schenken aan de vrouwelijke proefpersoon. Stel als financier eisen aan het onderzoek, bijvoorbeeld dat er meer rekening wordt gehouden met man-vrouw-verschillen. Neem als wetenschapper je verantwoordelijkheid om genoeg vrouwelijke participanten te onderzoeken en analyseren. Dan kunnen we herhaling van het coronavaccin-fiasco voorkomen.

Lees ook:

Hoe vrouwen vergeten werden in het Covid-19-onderzoek

Lang is genegeerd dat medicijnen en vaccins een ander effect kunnen hebben op vrouwen dan op mannen. Bij het testen van coronavaccins blijkt opnieuw vrijwel niet te zijn gekeken naar verschillen tussen de seksen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden