OpinieOuderenzorg

Waar is dat geld gebleven voor betere voorzieningen voor ouderen?

Drie jaar geleden werd na een manifest van Hugo Borst en Carin Gaemers in het regeerakkoord van het kabinet Rutte III 2,1 miljard euro toegezegd voor ouderenzorg. Waar is dat geld gebleven?, vraagt oud-maatschappelijk werkster Joke Boer (85) zich af. 

We zijn nog steeds niet aan de top van het aantal behoeftige ouderen en de overheid doet veel te weinig. Wat is de praktijk? Oude mensen krijgen een ‘keukentafelgesprek’ met een werkstudent(e), die vraagt of ze in hun eigen huis willen blijven wonen. Hun antwoord: ja, graag. Omdat ze in een betaalbaar huisje wonen en van hun AOW en een klein pensioen geen nieuwe, dure woonruimte kunnen betalen. Laat staan dat ze daarbij hulp moeten inkopen.

Grote wassen neus

En de participatiemaatschappij dan? Dat is een grote wassen neus. Veel mensen, ook vrouwen, zijn genoodzaakt hele dagen te werken, want hun woningen zijn duur. Buurtgenoten willen ouderen wel helpen, maar veel echtelieden werken beide en zijn overdag niet thuis. De kinderen worden om zes uur uit de crèche gehaald, dan is het eten koken en naar bed. En in de vakantie is de buurt leeg. Gepensioneerden passen op de kleinkinderen, van wie de ouders werken. De bejaardenhuizen zijn verdwenen.

Maar hoe moet het dan wel? Een Trouw-lezer suggereerde lege, uitgekochte varkensstallen ombouwen tot ouderenwoonruimte (Opinie, 9 januari). Schandelijk, want wegens blijvende stank ongeschikt.

Regeren is vooruitzien

Nee, laat de overheid soepel meewerken leegstaande grote gebouwen te verbouwen tot betaalbare opvang van oude mensen die niet meer alleen kunnen blijven wonen. Dit zal de woningmarkt weer betaalbare huizen opleveren voor jonge starters die nu gemiddeld tien jaar op een woning moeten wachten. Maar beseft het kabinet niet dat zo’n maatregel minstens enkele jaren vergt, voordat dit wat ruimte kan opleveren? Hebben minister Hugo de Jonge en het kabinet ooit gehoord dat regeren vooruitzien is?

Het naar de gemeenten overhevelen van de zorg en tevens flink bezuinigen is een heilloze zaak gebleken. Dit heeft alleen maar geleid tot grote verschillen in voorzieningen tussen gemeenten, afhankelijk van de samenstelling van de gemeenteraad. Je treft het, of je treft het niet: het gemeentebestuur heeft andere prioriteiten. Alleen een door de centrale overheid opgesteld plan en de uitvoering/financiering daarvan is hier op zijn plaats.

Lees ook:
Veeboeren, ruil koeien in voor alleenstaande ouderen

Veeboeren zitten in de verdrukking. Ze worden overvraagd met regels omtrent milieu en dierenwelzijn. Is het nog te doen? Hoe dik is de boterham nog?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden