null

OpinieGodsdienstvrijheid

Waar blijft die nieuwe speciaal gezant voor de vrijheid van godsdienst toch?

Beeld

Achterover leunen kan nog lang niet, als het om godsdienstvrijheid gaat. Daarom moet het mandaat van de EU-religiegezant snel verlengd worden, betoogt Maarten Dees van Open Doors namens andere organisaties.

Maarten Dees

Zeker, het gaat hier en daar beter met de vrijheid van godsdienst. In Soedan bijvoorbeeld, en Bhutan en Indonesië. ’s Werelds bekendste vervolgde christen, Asia Bibi uit Pakistan, leeft ook alweer een tijd in vrijheid. In eigen land is de aanstelling van Jos Douma als spe­ciaal gezant voor religie en levensovertuiging een positieve ontwikkeling.

Reden tot feeststemming is er echter allerminst. Begin dit jaar meldde Open Doors dat er wereldwijd 260 miljoen christenen vanwege hun geloofsovertuiging vervolgd worden; dat zijn er 15 miljoen meer dan vorig jaar. Duidelijke verslechteringen werden gesignaleerd in Sri Lanka en Algerije, en militante islam ontwricht het leven in sub-Sahara Afrika. China sluit Oeigoeren op in heropvoedingskampen en Iran poogt het bahaigeloof uit te roeien. Zogenaamde ongelovigen in talloze landen zijn vogelvrij. Een recent rapport van de gezaghebbende godsdienstcommissie in de Verenigde Staten, de USCIRF, bevestigt die verontrustende trend.

Vreemd dat de Europese Unie zo stil is

Daarom is het op zijn zachtst gezegd vreemd dat de Europese Unie zo stil is over de positie van haar speciaal gezant voor de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging buiten de EU. Aan de betrokkenheid en invloed van Jan Figel, de speciaal gezant die van mei 2016 tot eind december 2019 deze positie innam, zal het niet liggen. Keer op keer onderstreepte hij het belang van de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging en hij benoemde in heldere taal misstanden buiten Europa. Figel speelde een cruciale rol in de vrijlating van Asia Bibi.

Na jaren constructief werk van de speciaal gezant is het nu al een half jaar stil over een mogelijke voortzetting van deze functie. Dat is merkwaardig, gezien de leidende rol van de EU rond godsdienstvrijheid. Bovendien tonen alarmerende onderzoeken aan dat de vrijheid van geloven nog meer onder druk staat dan vijf jaar geleden.

Omdat de nood groeit, roepen de gezamenlijke organisaties voor godsdienstvrijheid – Open Doors, SDOK, ­Jubilee Campaign, Hulp Vervolgde Christenen en Middle East Concern – de Nederlandse regering op om bij de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan te dringen op handhaving van het mandaat van de EU-religiegezant.

Europa geeft met het vasthouden aan deze cruciale post een onmiskenbaar signaal af: helaas, het gaat niet ­beter met de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging.

Lees ook:

Het is hoog tijd om vervolgde christenen aandacht te geven, ongeacht je eigen levensbeschouwing

Asia Bibi, op het moment de bekendste vervolgde christen ter wereld, is veilig aangekomen in Canada. De Pakistaanse vrouw heeft acht jaar in de cel gezeten voor vermeende godslastering en zou worden geëxecuteerd. Nu heeft ze asiel verkregen in Canada.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden