OpinieParlementair onderzoek

Waar blijft de parlementaire enquête naar het overheidsfalen in Groningen?

null Beeld

Het leed is enorm, maar de beloofde enquête naar wie verantwoordelijk zijn, blijft maar uit, schrijft Derwin Schorren namens het bestuur van de Groninger Bodem Beweging.

Derwin Schorren

De Tweede Kamer is deze week begonnen met een parlementair onderzoek naar de teloorgang van de menselijke maat in het contact tussen uitvoerende molochs, waaronder de Belastingdienst en UWV, en de burger. Het onderzoek moet antwoord geven op de vraag waarom de burger de overheid niet meer vertrouwt en de menselijke maat uit het oog is verloren. Voor de verkiezingen in maart 2021 moet er een rapport met aanbevelingen liggen, zodat de nieuwgekozen Kamer en het nieuwe kabinet ermee aan de slag kunnen.

Ook wij Groningers zijn hier uiteraard in geïnteresseerd, maar de uitkomsten van de toegezegde parlementaire enquête over Groningen zijn voor ons nog veel belangrijker. Hoe heeft de aanpak van de gaswinning in Groningen zo kunnen ontsporen? Wie zijn hiervoor verantwoordelijk? Waar bleef hier die menselijke maat? De al zo lang durende problemen in Groningen in combinatie met het ontbreken van enige menselijke empathie heeft gezorgd voor een absoluut dieptepunt in het vertrouwen van Groningers in de overheid.

Na de zware beving van Huizinge in augustus 2012 lag er een dringend advies aan de overheid om met het oog op de veiligheid de gaswinning in het Groningenveld ‘zo snel mogelijk’ te verlagen. In plaats daarvan besloot de overheid de gaswinning juist te verhogen. Wie waren voor dat besluit verantwoordelijk?

Tevergeefse hoop

Sinds Huizinge zijn er door de overheid jaar in jaar uit allerlei beloftes gedaan aan de Groningers. Er werd níet langer ontkend dat de gaswinning aardbevingen veroorzaakt; er ontstond weer hoop. Tevergeefs. Nu, jaren later, heerst uitputting en uitzichtloosheid en zijn veel Groningers het stadium van ongeloof en woede voorbij.

Resultaat van dit overheidsfalen van ‘on-Nederlandse proporties’, zoals minister Wiebes het verwoordde, is:

- Ongeveer 200.000 mensen hebben schade aan hun huis; bij 100.000 daarvan gaat het om meervoudige schade.

- Van de toegezegde versterkingen van 26.000 huizen (zodat ze veilig zijn bij een zware klap) is slechts een fractie gerealiseerd: 1000. Daarentegen: vele duizenden mensen weten nog steeds niet óf hun huis voldoende veilig is, en zo niet, óf hun huis versterkt gaat worden. Ze leven in een continue onzekerheid en angst.

- Van 90.000 huizen is inmiddels de marktwaarde gedaald, vaak fors.

- Mensen voelen zich én zijn niet meer veilig in eigen huis. Kleinkinderen mogen niet meer logeren bij hun grootouders in Groningen: “Het is te gevaarlijk bij opa…”

- Meer dan 10.000 Groningers hebben stressgerelateerde gezondheidsklachten als gevolg van de problemen, van slapeloosheid tot groot fysiek en psychisch leed.

Zorg voor transparantie

Het zijn de directe gevolgen van zeven jaar volstrekt falend overheidsoptreden. En deze gevolgen duren voort, nog steeds. Ze gaan door, dag in dag uit, voor 200.000 Groningers. Daarom roepen we de Tweede Kamer op om snel aan de slag te gaan met de al toegezegde parlementaire enquête en te zorgen voor openheid en transparantie in dit dossier. Alleen zo kan de waarheid boven tafel komen. Alleen zo kan een begin worden gemaakt met het herstel van vertrouwen.

Want het zal toch niet zo zijn dat het aangekondigde onderzoek naar ‘de teloorgang van de menselijke maat’ als alibi gaat dienen voor het uitstellen van een parlementaire enquête over Groningen? En het zal toch niet zo zijn dat een aantal politiek hoofdverantwoordelijken voor deze ellende het komend jaar gewoon weer op campagne gaat om opnieuw verkozen te worden, zonder dat duidelijk wordt wat hun rol is geweest in de hierboven beschreven catastrofe? Kortom, het zal toch niet zo zijn dat hierdoor opnieuw de Groningers worden achtergesteld?

Lees ook:

Waarom de burger de overheid niet meer vertrouwt

De Tweede Kamer begint vandaag met een onderzoek naar de vraag waarom de burger de overheid vaak niet meer vertrouwt. Wat is de oorzaak van de chaos bij organisaties als de Belastingdienst en het CBR?

Groninger huiseigenaren claimen miljoenen bij Nam

Duizenden Groningse huiseigenaren zijn het niet eens met de vergoeding die zij krijgen voor waardedaling van hun huis als gevolg van de gaswinning. Zij claimen gezamenlijk 122 miljoen euro bij Nam.

Belastingdienst en UWV onder de loep van Kamer

De Kamer voelt voor een parlementair onderzoek naar het functioneren van de Belastingdienst en UWV, op aandringen van CDA en ChristenUnie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden