Opinie Landbouw

Waar blijft de nieuwe Mansholt?

Dat haar eigen VVD en andere partijen de huidige achterhaalde agrarische economie in stand houden, daar begrijpt VVD-lid Elisabeth van den Berg niets van. Ze hoopt op een nieuwe Mansholt, die een gedurfd programma schrijft voor natuurgebieden, inclusief landbouwgronden.  

Nu de boeren massaal in verzet komen omdat ze met hun verouderde landbouwtechnieken niet in staat blijken om aan de strenge milieueisen te voldoen, wordt de roep om een nieuwe Mansholt steeds luider. Sicco Mansholt, minister van landbouw van 1945 tot 1958 en daarna landbouwcommissaris in Brussel had een visionaire blik. Hij zag in dat er voor kleinschalige land- en tuinbouw geen ruimte meer was en nam harde saneringsmaatregelen.

De huidige politieke discussie gaat over stikstofverbindingen en is ontaard in de vraag welk onderzoek juist is. Ze gaat voorbij aan de vraag of de intensieve land- en tuinbouw, die met 2 procent bruto binnenlands product maar liefst 50 procent van de totale grondoppervlakte beheerst, anno 2020 nog wel de juiste wijze van economie bedrijven is.

Toen ik nog jong was, waren er ook al boerenopstanden en vertelde mijn vader – boer/bestuurder – thuis aan tafel wat hij de mooiste tekst vond: “Ook deze plank is van de Rabobank”. Toen ik op 1 oktober tussen de boeren op het Malieveld stond moest ik hieraan terugdenken, want juist de bank, van oorsprong een agrarische coöperatie, was in geen velden of wegen te bekennen. Geen vlag, geen sponsorbijdrage, geen spreker, helemaal niets.

Alle koloniën kwijt

In 1936 wilde gouverneur De Jonge de koloniën in Indië behouden met de stelling dat wat al driehonderd jaar bestond (kolonialisme) nog wel driehonderd jaar stand zou houden, en vijftien jaar (en twee oorlogen) later was Nederland al zijn koloniën kwijt. In 1965 was het de toenmalige minister van economische zaken Den Uyl die via zijn mijnnota aankondigde de mijnen in Limburg te sluiten.

Dat juist de VVD krampachtig de agrarische economie in stand wil houden en niet wil inzien dat het wereldwijd gesleep met krachtvoer een totaal achterhaalde economie is, bevreemdt mij als VVD-lid. De VVD is toch de partij van de economische vooruitgang?

Wat de nieuwe Mansholt als eerste zou moeten doen? Het complete Natura-2000-programma herschrijven en alle landbouwgronden erin betrekken. Die landbouwgronden zijn tenslotte onderdeel van de natuur. Ten tweede zou hij nieuwe afspraken moeten maken over de stikstofverbindingen in het nieuwe Landschap/Natura-2000-programma. Tot slot zou er een Nationaal Voedselplan moeten komen opdat de goedkoopte-gekte rond agrarische producten in supermarkten verboden wordt.

Lees ook:

Hoe het stikstofgedrocht groeide en ter wereld kwam

Meer dan tien jaar geleden bleek dat het kabinet een probleem had met het stikstofbeleid. CDA, PvdA en VVD verzonnen gezamenlijk een aanpak. Dat plan sneuvelde. Nu zitten we met de brokken. Een reconstructie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden