null

OpinieBewapening

Waan van de dag regeert bij de aanschaf van nieuwe legertanks

Marcel Hendriks

Aangejaagd door de oorlog in Oekraïne zou Nederland weer over eigen legertanks moeten kunnen beschikken – het leaset nu achttien tanks van Duitsland. De coalitiepartijen VVD, CDA en CU zijn om en D66 lijkt herinvoering op den duur niet uit te sluiten.

De eigen Leopard 2-tanks werden in 2011 om budgettaire redenen afgeschaft. Dat was een verkeerde beslissing waar terecht veel chagrijn over is. Maar dat wil niet zeggen dat we zoveel jaar later weer in eigen capaciteit moeten investeren. De hamvraag is of herinvoering in de toekomst substantieel gaat bijdragen aan onze veiligheid.

De voorstanders wijzen onder meer op de noodzaak om Oekraïne te voorzien van geavanceerde westerse tanks. Dat moet ook gebeuren en zal zeker helpen de Russische agressie te weerstaan. Maar of het de doorslag gaat geven, is nog maar de vraag. Rusland zelf beschikte immers over het grootste tankleger ter wereld, maar heeft daarmee geen beslissend voordeel weten te halen.

Tanks zijn kwetsbaar

Russische tanks zijn en masse uitgeschakeld door lichtgewicht antitankwapens; vanaf de schouder afgevuurd of met een drone. Westerse tanks zullen ongetwijfeld beter beschermd zijn dan de Russische, maar zijn ook niet onkwetsbaar gebleken.

Maar er is nog een belangrijk argument bij het overwegen van zo’n besluit: hun energieverbruik. De oorlog in de Oekraïne heeft eens temeer duidelijk gemaakt hoe kwetsbaar de Europese energievoorziening is. Het betrekt zijn ruwe olie van landen die ons vaak niet goed gezind zijn, de beschikbaarheid ervan zal afnemen en de kosten worden navenant hoger.

Het is dan ook niet voor niks dat Defensie minder afhankelijk wil worden van fossiele brandstoffen om gereedstelling en inzet te waarborgen. Daartoe heeft zij zich voorgenomen in 2030 20 procent minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen en 70 procent in 2050. Dat is nu al een hele uitdaging, maar wordt nog moeilijker bij aanschaf van nieuwe tanks: die hebben meer dan vier liter brandstof per kilometer nodig.

Snel verouderd

Al jaren roept de politiek om taakspecialisatie. Waarom zouden met name kleinere Navo-landen over alle wapens moeten beschikken voor een eigenstandige krijgsmacht? Veel handiger is gezamenlijke (Navo-)capaciteiten te delen zoals nu bij luchttransport, of capaciteiten uit te wisselen. Zo heeft Duitsland indertijd de Nederlandse maritieme patrouillevliegtuigen overgenomen en maakt de Duitse marine gebruik van de amfibische eenheden van de Koninklijke Marine. Nederlandse landmachteenheden zijn sindskort onder Duits bevel gesteld. Het is moeilijk te begrijpen dat waar het om tanks gaat – terwijl er al Duitse tanks worden geleased – weer op eigen capaciteit wordt getamboereerd.

Wanneer Nederland over enige tijd eigen tanks zou bestellen, dan staat het bovendien achteraan de rij. Voor ze er zijn, zijn we jaren verder. Dan zal de wedloop tussen tank en antitank definitief beslist zijn in het voordeel van de antitank. Ten eerste omdat – aangejaagd door de energietransitie – nieuwe aandrijflijnen en alternatieve brandstoffen de markt hebben veroverd. Die zijn technisch en logistiek minder geschikt voor militaire grootverbruikers. Ten tweede, omdat Defensie het gebruik van fossiele brandstoffen aan banden moet leggen om de eigen inzet zeker te stellen, en om klimaatverandering tegen te gaan. Als laatste, omdat steeds geavanceerdere low-cost, low energy wapens het uiteindelijk winnen van high-cost, high energy wapens.

Defensie kan nu beschikken over van Duitsland geleasede tanks. Gelet op de onzekerheid over de ‘houdbaarheid’ van de tank als effectief wapensysteem is dat een prima constructie. Wellicht zijn de Duitsers bereid om meer tanks in de gezamenlijke pool te stoppen.

Nu roepen om eigen tanks, is de waan van de dag volgen. Oorlogen win je uiteindelijk door dertig jaar vooruit te kijken.

Marcel Hendriks is kapitein-ter-zee van de technische dienst, buiten dienst.

Lees ook:

Verdediging tegen dronedreiging is voor Defensie een hels karwei

De jacht op vijandige drones vraagt meer aandacht van Defensie. Vanaf 1 juni is er daarom een officiële counter-drone-eenheid. Tijdens het bezoek van Zelensky afgelopen mei was die eenheid al actief.

Nederland en Denemarken kopen moderne tanks voor Oekraïne

Nederland en Denemarken gaan veertien Leopards kopen voor Oekraïne voor zo’n 165 miljoen euro.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden