OpinieKabinetsformatie

VVD-lid: Een rechts kabinet is niet de oplossing in deze pandemie

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

De kiezer mag dan op rechtse partijen gestemd hebben, in crisistijd is brede samenwerking broodnodig. Dat schrijft Lars Benthin, bestuurskundige en actief VVD-lid.

Vanuit de rechterflank van de VVD ging kortgeleden een oproep uit naar de partijtop: ga niet samenwerken met GroenLinks. Deze boodschap kwam van een groep VVD’ers, verenigd onder de naam Klassiek Liberaal. Volgens hen zou de VVD te veel linksaf slaan als de partij in zee gaat met GroenLinks. Klassiek Liberaal staart zich daarmee blind op de eigen ideologie. Het is juist goed als de VVD samenwerkt met linkse partijen. In een tijd waarin de wereld net uit een pandemie komt en polarisatie hoogtij viert, is brede politieke samenwerking noodzakelijk.

De verkiezingen zijn weliswaar alweer een tijdje geleden gehouden, maar het signaal was duidelijk: mensen hebben overwegend op rechtse partijen gestemd. Dit gegeven is voor veel partijen aan de rechterzijde de belangrijkste reden voor de formatie van een rechts kabinet. Dit argument is legitiem en politieke partijen moeten serieus rekening houden met de uitkomst van de verkiezingen.

Polarisatie

Een rechts kabinet is echter niet wat Nederland op dit moment nodig heeft. Het zal de polarisatie in de samenleving versterken en de tweedeling tussen de stad en de rest van het land vergroten. Als land komen we uit een verschrikkelijke periode waarin een pandemie de wereld teisterde en de Nederlandse samenleving op veel verschillende gebieden een enorme klap heeft gekregen.

De Tweede Kamer is enorm versnipperd en een politieke partij dreigt zelfs een eigen ‘land’ te vormen. De politiek heeft daarom niet alleen de verantwoordelijkheid om serieus te kijken naar de verkiezingsuitslag, maar moet daarnaast ook goed overwegen wat de beste manier is om met die uitslag om te gaan.

In tijden van polarisatie en politieke ontwrichting staan radicale partijen op die het systeem willen omgooien met de belofte dat het allemaal beter wordt als zij aan de macht komen. Als we één ding zeker weten, is dat radicale politiek niet de oplossing is voor het herstellen van de maatschappelijke balans.

Kanaliseren

Daarvoor is juist samenwerking nodig tussen partijen die verschillend over maatschappelijke problemen denken. Op die manier kanaliseer je de behoeften, wensen en zorgen van de mensen die op die partijen hebben gestemd. Geen enkele partij krijgt zo voor de volle honderd procent haar zin, maar de politiek verergert niet de bestaande tweedeling tussen linkse en rechtse politiek.

Democratie is niet gebaseerd op de idee dat de ene politieke overtuiging regeert over de andere politieke overtuiging. Dit systeem is gebaseerd op de idee van de verdeling van politieke macht en het in acht nemen van politieke minderheden in het besluitvormingsproces.

Olie op het vuur

Het is niet voor niets dat het kabinet-Rutte I (VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV) niet succesvol was en Rutte II (VVD en PvdA), met alle ruimte voor haken en ogen, wél. Eenzijdige politiek, links óf rechts, is geen antwoord op polarisatie. Het is de olie op het vuur waar de samenleving op de lange termijn alleen maar slechter van wordt. In het volgende kabinet hebben we balans, samenwerking en gematigdheid nodig. GroenLinks heeft als partij ook zeker haar verantwoordelijkheid daarin, zolang Jesse Klaver maar voor ogen houdt dat niet alles kan gaan op zijn manier. Op die manier kun je tot effectieve politiek komen, zonder het land te verscheuren in verschillende (politieke) stukken.

In Oostenrijk bestaat er een goed voorbeeld van samenwerking tussen de conservatieve partij ÖVP en de progressieve Groenen. Volgens de Oostenrijkse bondskanselier Kurz wordt in deze coalitie het beste van twee werelden gecombineerd: ‘Het is mogelijk zowel het klimaat als de grenzen te beschermen’. Laten we dat voorbeeld volgen.

Lees ook:

Het vertrek van Omtzigt plaatst het CDA in een onmogelijke spagaat

Het dramatische vertrek van Pieter Omtzigt levert het CDA een ingewikkeld dilemma op. Regeren ligt niet meer voor de hand. Maar de oppositie is een zeer onaantrekkelijke plek.

Zonder GroenLinks geen PvdA in de regering, zegt de achterban, en vice versa

Ondanks alles gaat de formatie verder. Vorige week stond een ontmoeting tussen informateur Hamer en de linkse leiders Ploumen en Klaver op de agenda. De achterbannen van PvdA en GroenLinks zijn helder: de één mag niet zonder de ander het kabinet in.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden