null Beeld

Lezersreacties

VVD-Kamerlid Erkens heeft geen goed argument tegen de vleestaks

Redactie Trouw

Erkens’ argument tegen een eerlijke vleesprijs is een drogreden

Mooi dat de VVD een ambitieus klimaatbeleid wil (Verdieping, 30 juli). Toch ziet Kamerlid Silvio Erkens niets in een hogere, eerlijke vleesprijs, omdat ‘sommige mensen hun gehaktbal dan niet kunnen betalen en anderen wel’. Dat is een populistische drogreden. Het is juist rechtvaardig en liberaal als alle milieukosten worden opgenomen in de prijs, ook bij vlees. De overheid kan lage inkomens financieel compenseren (betaald uit inkomsten van een vleesheffing) zodat vlees eten niet alleen iets voor de rijken wordt. Als de btw naar nul procent gaat voor groenten, fruit, granen en brood en tegelijk de btw op vlees en zuivel naar 19 procent, gaat elke Nederlander er 50 euro jaarlijks op vooruit.

Jeroom Remmers, Amsterdam

Rutte, praat niet met de FDF

Dilemma voor Rutte: gaat hij met Farmers Defence Force bellen? (Trouw, 1 augustus). Het antwoord moet natuurlijk ‘nee’ zijn. Hoe kun je praten met een club die doodsbedreigingen uit, de veiligheid van automobilisten in gevaar brengt, gesteund wordt door Trump, Baudet en andere rechts extremisten en complotdenkers en de Nederlandse vlag (en daarmee het Nederlandse volk) beledigt. Een club die bovendien de boeren heeft vergeleken met de Joden die tijdens de Holocaust massaal zijn vermoord en die daarvoor nooit excuses heeft gemaakt. Rutte hoeft FDF niet buitenspel te zetten, dat hebben ze zelf al gedaan.

Hans Cohen, Amstelveen

Vee eet veruit de meeste soja, niet de mens

Boer Baan (Opinie, 1 augustus) zegt dat veganisten dingen eten met een grote voetafdruk. Laten het nu vooral de boeren zijn die hun dieren in grote mate sojabrokken voorschotelen in plaats van gras. Daarom is Nederland na China de grootste soja-importeur.

Krista Brandwijk, Utrecht

Alles met mate, ook bijvoorbeeld energieverbruik

Volgens boer Bas Baan is ‘veeteelt zo erg nog niet’ (Opinie, 1 augustus). Wat een ontspannen verhaal. Fijn te weten dat veganistisch eten ook niet altijd gezond is. Alles met mate. Want hoe ga je om met vliegvakanties, autorijden, gebruik van energie?

Grietje Assies, Harderwijk

Van water vasthouden is in ons systeem geen sprake

Dijkgraaf Pieper stelt vast dat ons waterbeheer helemaal omgebouwd moet worden (Trouw, 30 juli). Deze wijsheid komt wel erg laat, want waterschap en landbouw zijn vooral bezig met water afvoeren als het nat is, ondanks jarenlange adviezen om het anders te doen. Van water vasthouden in het hele systeem is nog geen sprake. Verder mag je nu geen water onttrekken uit de sloten, maar wel volop uit het grondwater, terwijl dat communicerende vaten zijn.

Gerrit Krajenbrink, De Heurne

Boeren zijn geen corpsballen

In zijn column zet Jurriën Hamer het gedrag van corpsballen, hooligans en boeren op één lijn (Trouw,2 augustus). Dat gaat mij te ver. De boeren zijn het slachtoffer van visieloos geblunder van de overheid. Zij reageren als mensen in paniek: alles doen om maar te voorkomen dat ze alles kwijt raken.

Henk Boeve, Wezep

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden