null Beeld
Beeld

OpinieCommentaar

VVD en CDA in Noord-Brabant hebben een harde les geleerd

VVD en CDA zijn door de wol geverfde bestuurderspartijen, maar daar is in de provincie Noord-Brabant toch weinig van gebleken. Onder leiding van de grootste partij, de VVD, is daar voor de derde keer in twee jaar de coalitie uiteengevallen. Het laatste experiment was een coalitie met Forum voor Democratie, de partij van Thierry Baudet. Dat experiment mag een volstrekte mislukking heten.

De VVD dacht met CDA en Forum een stabiele coalitie te creëren met een open bestuursstijl. Maar in dertien maanden raakte de coalitie haar meerderheid al kwijt in Provinciale Staten, doordat Forum uiteenviel.

De spreekwoordelijke druppel voor de VVD was het smakeloze misbruik van het logo van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Op een poster, mede door Thierry Baudet verspreid, werden de coronamaatregelen vergeleken met de Tweede Wereldoorlog.

De Brabantse Forum-fractievoorzitter nam hiervan nauwelijks afstand, waarop opnieuw een Brabants Statenlid uit de fractie stapte. Van de oorspronkelijk negenkoppige Brabantse Forum-fractie zijn er nu nog vier over. Dat is geen stabiele coalitie meer.

‘Moreel kompas’ noodzaakte opzegging samenwerking

De Brabantse VVD verklaart dat hun eigen ‘morele kompas’ het noodzakelijk maakte de samenwerking op te zeggen. Tegelijkertijd zeggen ze in het Brabants Dagblad geen spijt te hebben van de samenwerking, maar wel teleurgesteld te zijn. De Brabantse liberalen begrijpen de portee van deze mislukte samenwerking nog niet helemaal. En dat kan ook van het CDA worden gezegd.

De christendemocraten zijn in deze provincie aan alle kanten gewaarschuwd voor dit experiment, dat gedoemd was te mislukken. Brabantse partijprominenten als Hanja Maij-Weggen en Ernst Hirsch Ballin stuurden zelfs nog een noodbrief aan het provinciale bestuur. Wees niet uit op kortetermijngewin, uit opportunisme voor het boerenbelang, waarschuwden ze. Het CDA legitimeerde hiermee Forum, met een leider ‘die de weg volledig kwijt is’.

Tunnelvisie

Maar VVD en CDA in Brabant leden aan tunnelvisie. Om de boerenbelangen te dienen moesten andere belangen wijken. Het mantra was dat Brabant geen Nederland is, en dat Forum in Brabant ook niets te maken heeft met het landelijke Forum van Baudet. Deze lijn volgden VVD en CDA ook landelijk: ook zij stelden niets te maken te hebben met zelfstandige lokale afdelingen.

Dit standpunt is een illusie gebleken. Afgelopen jaar kwam er incident na incident met Baudet. En hoe abject de standpunten ook waren, de Brabantse coalitie mocht in de Staten uitleg komen geven. VVD en CDA werden steeds meer weggehoond. Veel CDA’ers vonden het uiterst moeilijk dat de partij haar eigen pleidooi voor normen en waarden niet meer serieus nam. De Brabantse politici hebben een harde les geleerd: wat landelijk in de politiek gebeurt, straalt altijd af op de lokale afdelingen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden