Opinie Gelijkheid

Vrouwen, zet jezelf op nummer één

Het is niet aan de overheid om vrouwen (meer) aan het werk te krijgen. Dat moeten ze zelf doen, aldus onderneemster Merel Kooning.

De Nederlandse overheid moet voor een economie zorgen ‘die wérkt voor vrouwen’, aldus Kelly Groen en Rachel Walker (Opinie, 28 december). Zoeken vrouwen de verantwoordelijkheid voor hun economische positie nu werkelijk buiten zichzelf?

Als we allemaal zouden blaken van het zelfvertrouwen, zouden we veel vaker topfuncties bekleden, ondernemingen starten en hetzelfde salaris binnen harken als onze wederhelft. We kiezen zélf voor een parttimebaan die vooral past bij alle andere taken die voor ons als vrouw en moeder zijn weggelegd. In 2019 werkte bijna 74 procent van de vrouwen parttime versus 23 procent van de mannen. We accepteren kennelijk het bijbehorende magere salaris, dat we net zo goed direct kunnen doorschuiven naar de kinderopvang. Concluderend, we zijn nog niet veel verder dan in de jaren zestig. Waarom komen we niet vooruit?

Hulp vragen is een zwaktebod

We leggen onszelf te veel doelen tegelijk op en we willen vooral alles zélf doen. Want uitbesteden of hulp vragen is een zwaktebod, zo denken we. Het levert zo veel stress op, drie op de tien moeders ervaart dit gevoel voortdurend, waardoor we maar niet eens beginnen aan wat ons potentieel is.

We willen perfect zijn, een perfecte moeder, luisterend oor voor een vriendin in de problemen, er geweldig uit blijven zien, ons huis perfect gestyled, een beminnende partner zijn en een verantwoorde maaltijd op tafel zetten. En dat vinden we verdomde pittig, zo blijkt uit onderzoek. Maar liefst 79 procent van de vrouwen geeft aan de lat te vaak te hoog te leggen.

Daarnaast cijferen vrouwen zichzelf maar al te graag weg en voelen ze zich steeds tekortschieten, maar liefst 44 procent van de moeders . Eerst de kinderen, dan (hopelijk) de partner, werk, het huishouden, sociale afspraken. Wanneer vrouwen zelf aan de beurt komen? Alleen als er tijd overblijft. Nooit dus. We zetten onszelf consequent op de laatste plaats. We hebben nog steeds als moeder de regie in het gezin. De wederhelft wil best wat doen, maar dan moet zij het wel vragen.

Natuurlijk willen we ons kroost niet verwaarlozen en de volledige opvoeding uitbesteden aan anderen, en is het aan te bevelen om naar de juiste balans te streven tussen het gezin en carrière.

Maar vrouwen zullen eerst hun eigen gedrag moeten veranderen. Dus leren om prioriteiten te stellen, jezelf op nummer één te zetten en tijd te nemen voor je eigen persoonlijke groei.

Lees ook:

Alleen een nieuw economisch systeem bevordert gendergelijkheid

De verantwoordelijkheid voor economische empowerment wordt ten onrechte bij individuele vrouwen gelegd. Verdeel eerst de zorgtaken eerlijker, vooral via publieke voorzieningen, dan kan Nederland weer stijgen op de wereldranglijst voor gendergelijkheid, betogen Rachel Walker en Kelly Groen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden